Rivierkreeft terroriseert Nederlandse wateren (maar smaakt lekker)

Veel stedelingen denken dat ze alleen te vinden zijn in grote rivieren of op de bodem van de oceaan. Niets is echter minder waar. De kreeft is hier in de Nederlandse wateren. En niet alleen in de grote rivieren, maar ook in de slootjes naast de deur. Bovendien is het niet de Europese rivierkreeft, maar de rode Amerikaanse rivierkreeft die heerst.

De rode Amerikaanse rivierkreeft is dezer dagen niet alleen in Amerika en Europa te vinden, maar ook in Afrika en Azie. Deze diersoort is via tuincentra en restaurantkeukens in onze wateren terecht gekomen. Ontsnapt dus. Bovendien is het beest niet al te klein. Ze worden gemiddeld zo’n 17 cm lang.

Vooral in Zuid-Holland en Utrecht worden de wateren geteisterd door de kreeftensoort. Het diertje draagt namelijk een ziekte met zich mee dat het water vervuilt en planten en beesten uitroeit. Zelf is de rode Amerikaanse rivierkreeft resistent voor de zogenaamde ‘kreeftenpest’.

Op het eerste oog is het natuurlijk een nadeel, zo’n exotisch beest dat de Nederlandse wateren terroriseert. Maar voor diegenen die zich minder druk maken om de natuur en gek zijn op lekker eten, is het een uitkomst. Kreeften kunnen namelijk heerlijk smaken en zijn doorgaans ontzettend duur. Dus: haal je schepnet maar uit de kast en begin snel met vissen. Onderstaand een heerlijke dinertip.

Ingrediënten voor 2 personen

·  50 verse, gekookte rivierkreeften

·  2 sjalotjes

·  2 eetlepels brandy (of cognac)

·  1 theelepel Oosterse roerbakolie (of olijfolie)

·  1 vers rood pepertje, incl zaadjes

·  4 teentjes verse knoflook, fijngehakt

·  1 theelepel verse dille

Hulpmiddelen

·  wok

·  schilmesje

·  snijplank

Voorbereiding

·  Pel de rivierkreeften

·  Pel de knoflook en hak fijn

·  Pel de sjalotjes en hak fijn

·  Was het pepertje en versnipper het (incl. zaadjes!)

·  Was de dille en hak fijn

Bereidingswijze

·  Doe de olie in de wok en verhit

·  Bak hierin de sjalotjes en het pepertje

·  Voeg de kreeften toe en laat 1 minuut meewokken

·  Schenk de brandy erbij en flambeer

LET OP: !!!!! AFZUIGKAP UIT !!!!!

·  Voeg dan de knoflook toe

·  Breng op smaak met dille

Eet Smakelijk

Bron: http://www.smulweb.nl/1121171/koken/recept/Henrikes-geflambeerde-rivierkreeft

Ook interessant voor je:

2 gedachten over “Rivierkreeft terroriseert Nederlandse wateren (maar smaakt lekker)

  • 31 augustus, 2013 om 10:14
    Permalink

    Ze komen naar je toe deze zomer, nu al gezien op het Veeartsenij parkje, al vlak voor restaurant Goesting :))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.