Uitje erbij?

Gewone ui, rode ui, sjalot en bosui kennen de meeste mensen wel. Maar de Sint-Jansui is redelijk onbekend. Deze ui is bijna helemaal uit Nederland verdwenen.

Vroeger werd de Sint-Jansui veel geteeld in tuinderijen rondom Utrecht. Hoe de naam van de ui precies is ontstaan is niet helemaal bekend. Maar er bestaat een grote kans dat de Sint-Jansui zijn naam ontleent aan het feit dat dit ras voor Sint-Jansdag op 24 juni geoogst diende te zijn, een overeenkomst die dit gewas met de asperge en Sint-Jansrogge heeft.  Het is de vroegste ui die er vroeger was en werd in het voorjaar samen met een krop sla verkocht.
Bron: www.slowfood.nl/index.php?page=117

De Sint-Jansui is sterker van smaak dan een gewone ui. Door de kracht van de ui zouden de tranen al bij een afstand van een halve meter uit je ogen spatten. Uit dit filmpje blijkt dat dit niet voor iedereen geldt..

Huilen met uien from Meike Blommaert on Vimeo.

 

Ook interessant voor je:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.