Honger als een Flexitariër

Flexitariërs in Nederland zijn anders dan flexitariërs in Amerika. Waar je in Nederland een vleeseter bent, die soms geen vlees eet, ben je in Amerika een vegatariër die soms wel vlees eet. Maar wat moet je nou eigenlijk eten als flexitariër?

Een ander woord voor Flexitariër is semi-vegetariër. Flexitariërs vinden het lastig het vlees en vis helemaal te laten staan dus daarom eten ze het in mindere mate. In Nederland zijn de bewuste flexers in opkomst. Dit jaar bleek uit een onderzoek van Motivacation dat 35% van de bevolking aan het flexen is. Dat was het jaar ervoor nog 22%. (nu.nl)

Maar stel dat je flexitariër wil worden, wat moet je dan eten als er geen biefstuk naast je aardappels ligt? Hieronder staat een eetdagboek van een flexitariër. Lekker om eens te proberen.

Onderaan staat een animatiefilmpje van Natuur en Milieu over je eiwitgehalte als je minder vlees en vis eet.

Ontbijt:
Om de dag goed te beginnen vul je je kom met biologische of sojayochurt. Gooi daar wat vers fruit (ananas, druiven en rozijnen) en een klein beetje muesli  bij. Mix dat met wat honing en je hebt een heerlijk zoet ontbijt.

Lunch:
Meergranenbol met geitenkaas, rucola en frambozen. De frambozen geeft het broodje een friszoete smaak.

Avondeten:
Een risotto van geroosterde pompoen en walnoten. Het recept en de bereidingswijze staan hieronder.

4 personen

1 ui 150 gram risottorijst 50 gram wilde rijst 2 dl droge witte wijn circa 500 ml paddenstoelen- of groentebouillon 100 gram taleggio (zachte Italiaanse kaas) 50 gram walnoten verse zwarte peper 500 gram pompoen (met schil, zonder pitten)

Van te voren: Week de wilde rijst 3 uur in een ruime hoeveelheid water. Kook de wilde rijst in circa 45 minuten beetgaar.

Snipper de ui. Verhit in een (gietijzeren)pan (met een dikke bodem) een klein klontje boter. Fruit de ui tot ze zacht is. Voeg de rijstkorrels toe en roer deze om tot ze glazig zijn. Giet de wijn erbij en laat zachtjes koken tot alle wijn is opgenomen. Verwarm 500 ml groentebouillon. Voeg een paar lepels bouillon toe aan de rijst, als de wijn is opgenomen. Herhaal deze procedure tot de rijst beetgaar is, tussendoor af en toe roeren.

Ondertussen: Snijd de kaas in kleine stukjes. Rooster de walnoten in een droge koekenpan goudbruin en hak ze grof. Was de schil van de pompoen goed en verwijder grote oneffenheden. Snijd het vruchtvlees in blokjes van circa 3 cm. Doe de pompoenstukjes in een bakblik met een beetje olie. Rooster in een voorverwarmde heteluchtoven in circa 10 minuten goudbruin en gaar.

Roer de gare wilde rijst en de kaas door de beetgare risotto. Breng de risotto op smaak met vers gemalen peper. Serveer de risotto (eventueel bolletjes maken met een ijsknijper) op vier borden. Garneer de risotto met de geroosterde pompoenstukjes en de walnoten. Meteen serveren, op warme borden.

Toetje:
Een flensje met kaneelijs en warme appelpartjes. Eet smakelijk!

toetje
flensjes met warme appel en kaneelijs

Animatiefilmpje:

 

8 thoughts on “Honger als een Flexitariër

  • 6 november, 2012 at 10:59
    Permalink

    BELACHELIJK!!!!

  • 6 november, 2012 at 10:58
    Permalink

    Ik ben al jaren flexitarier, alleen heeft iemand onlangs een naam ervoor bedacht. Maakt het vlees overigens niet minder lekker.

  • 2 november, 2012 at 14:05
    Permalink

    Belachelijk zo’n begrip. Nu moet ik dus verplicht iedere dag vlees eten om niet tot deze groep te behoren. Bewust consumeren is goed, maar hang er niet altijd van die hippietermen aan!

  • 2 november, 2012 at 14:00
    Permalink

    Ik vind dit een beetje een raar begrip. Als je niet elke dag een biertje drinkt, maar wel met regelmaat, ben je dan een semi-geheelonthouder of flexi-alcoholist.

  • 1 november, 2012 at 15:30
    Permalink

    Mmm die recepten klinken heerlijk! En volgens het filmpje ben je ook nog milieubewust bezig als je wat minder vlees en zuivel eet.

  • 31 oktober, 2012 at 17:51
    Permalink

    Ik ben ook een gevalletje veel vlees graag. Maar dankzij mijn vegetarische huisgenootje moet ik wel zonder af en toe. Die recepten zien er wel aangenaam uit, ga ik voor me laten bereiden.

  • 30 oktober, 2012 at 14:06
    Permalink

    Ik zou mijn dag graag beter willen beginnen met zo’n ontbijt, jammer dat dat eigenlijk niet mogelijk is. Ik val volgens mij sowieso in de categorie ‘Ubercarnivoor’ hoe meer vlees hoe beter.

  • 29 oktober, 2012 at 10:59
    Permalink

    Als ik het dus goed begrijp is bijna iedereen een flexitariër? Zonder dat ik het wist ben ik er zelf ook een. Handig die recepten, ik ga ze deze week meteen uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.