Pepernotenpret (gluten- en lactosevrij!)

 

Bron: Hans Pama
Bron: Hans Pama

Nu onze Sinterklaas en pieten zo slecht in het nieuws zijn, wordt het tijd voor een positieve noot. Een pepernoot, om precies te zijn. Om deze vrolijke pepernoot voor iedereen geschikt te maken, is hij geheel gluten- en lactosevrij. We zijn een beetje vroeg erbij dit jaar, maar dat geeft niets. Voorpret is ook wat waard en stiekem smaken pepernoten het hele jaar door lekker! 

 Het is even zoeken naar de juiste ingrediënten, maar ik kan met zekerheid zeggen dat de Albert Heijn in ieder geval alle benodigdheden in het assortiment heeft.

De ingrediënten:

  •  200 gr Schär MixC
  • 125 gr basterdsuiker
  • 100 gr plantaardige boter (dus zonder melkpoeder)
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 zakje vanillesuiker

De bakmix van Schär is de ideale basis om het recept mee te beginnen. Eventueel kun je ook nog een mix maken van glutenvrije meel en boekweit, maar mijn ervaring is dat dit minder goed bindt.

Mix alle ingrediënten door elkaar, totdat het een stevige bal wordt. Deze bal zet je voor minstens anderhalf uur in de koelkast.

Als het bijna zover is om de mix uit de koelkast te halen, verwarm je de oven alvast voor. Mijn kleine heteluchtoven bakt het beste op 200 graden, maar wie een normaal functionerend oventje heeft, kan het bij 175 graden houden.

Terwijl de oven opwarmt, maak je kleine balletjes van je deeg. Zorg ervoor dat ze niet te plat zijn. Het moeten overigens ook geen knikkers worden.

Leg de balletjes op een ovenschaal (ingevet of met een laag bakpapier erop) en laat de pepernoten een kwartier in de oven staan.

Eet smakelijk!

Ook interessant voor je:

One thought on “Pepernotenpret (gluten- en lactosevrij!)

  • 29 oktober, 2013 at 17:01
    Permalink

    Laten we het eerst eens over het racistische fenomeen ‘zwarte piet’ hebben voordat we overgaan op de ‘pepernotenpret’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.