Kapsalon, zoals een kapper bedoel je?

Utrechtse kapsalonDe meeste mensen zullen bij het woord kapsalon denken aan een plek om je haar te laten knippen, maar wist je dat kapsalon één van de meest populaire snacks van het moment is? Het gerecht bestaat uit een enorme portie friet, met daarop shoarmavlees, gesmolten kaas, sla en heel veel knoflooksaus. De kapsalon is met zijn 1800 calorieën echter een enorme caloriebom. Ter vergelijking: een man heeft op een dag zo’n 2500 calorieën nodig

De kapsalon werd tien jaar geleden bij toeval ontdekt door een Rotterdamse kapperszaak. De medewerkers aten meerdere malen per week bij de shoarmazaak om de hoek, maar waren hun gebruikelijke bestelling zat. Op een dag bestelden ze een zelfbedacht gerecht met patat, vlees, kaas, sla, knoflooksaus en sambal. Dit werd in een metalen bak bereid, in de oven smolten ze de kaas en voilà: de kapsalon was geboren!

Al snel maakten meerdere (Turkse) snackbars het gerecht en werd het shoarmavlees soms ook vervangen door dönervlees, omdat dit lichter verteerbaar is. Inmiddels wordt de kapsalon door heel Nederland enorm veel gegeten en is het voor jongeren de populairste snack voor na het stappen.

Gezond
In de uitzending zag je dat chefkok Charles Gray voor ons een gezondere variant van de kapsalon liet zien. Hij was niet de eerste die hiermee experimenteerde, ook topkok Rudolph van 24 Kitchen  probeerde al eerder de mensen te verleiden om een gezonde kapsalon te proberen.

Ben je nog niet overtuigd en blijf je liever bij het traditionele recept? Dan heeft de maker van de winnende kapsalon van Utrecht (Falafel City) nog wel wat tips:

  1. Doe saus tussen elke laag. Dus na de patat, na het vlees en bovenop. Extra calorieën, maar zo krijg je een sappig en smaakvol gerecht.     En slecht is het toch al.
  2. Zorg voor verse salade en voeg mee toe dan alleen tomaten en blaadjes groene sla. Voeg bijvoorbeeld ook eens augurk, koolsla of pepers toe.
  3. Eet de kapsalon meteen op. Elke minuut dat hij langer klaar is wordt hij minder lekker. De patat wordt slap en de sla warmt op. Dit doet de smaak van de kapsalon geen goed.

    Kapsalon in de maak
    Kapsalon in de maak
Kapsalon
De saladebar bij Falafel City

 

Ook interessant voor je:

4 thoughts on “Kapsalon, zoals een kapper bedoel je?

  • 10 maart, 2014 at 19:04
    Permalink

    Shoarmavlees??? Doner bedoel je…

  • 17 december, 2013 at 11:15
    Permalink

    Heerlijk, zo’n kapsalon! Al vind ik hem persoonlijk lekkerder met dönervlees. Wel typisch een gerecht waarvan je eigenlijk liever niet weet hoeveel calorieën erin zitten en hoe het wordt gemaakt.

  • 17 december, 2013 at 10:40
    Permalink

    Ik wist niet dat er 1800 kcal in een kapsalon zaten! Dat eet ik dus ook nooit meer. Wel leuk dat er ook ‘gezondere’ varianten zijn!

  • 16 december, 2013 at 22:50
    Permalink

    Ik heb de uitzending gezien. Leuk dat Charles een gepofte aardappel als basis gebruikte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.