Denken als een zebra

Vastlopen in je denkpatroon, iedereen heeft dat weleens. Elke keer kom je weer tot dezelfde oplossing en raak je verstrengeld in een soort vicieuze cirkel. Dan is het tijd voor een frisse blik!

Schermafbeelding 2014-03-23 om 20.26.30
Bron: youtube

De voor in Nederland nieuwe denkmethode genaamd Think Like a Zebra is er eentje gebaseerd op denkstrategieën van dieren. Door te denken als bijvoorbeeld een zebra, vleermuis of vlo, kom je tot geheel nieuwe inzichten.

Ontstaan en gebruik
Think Like a Zebra is bedacht door de twee Israëlische dames  Bella Bleicher en Sari Barel. Op een Safari-trip ontstond hun idee: elk dier heeft zo zijn eigen manieren van denken en doen, die wij mensen ook goed kunnen gebruiken. De methode is inmiddels behoorlijk succesvol in Israël en Japan en wordt niet alleen voor het zakenleven gebruikt, maar is ook al geïntroduceerd op scholen. Bedrijven komen volgens Erik Maessen, coördinator in Nederland van TLaZ, bijvoorbeeld tot nieuwe innovatieve ideeën en producten. Op basisscholen proberen kinderen bijvoorbeeld tijdens geschiedenislessen te kijken naar welke strategieën een prominent figuur uit de geschiedenis heeft gebruikt.

 

Erik Maessen geeft Think Like a Zebra trainingen in Nederland. Een TLaZ-trainer wordt een creative trainer genoemd.
Erik Maessen geeft Think Like a Zebra trainingen in Nederland. Een TLaZ-trainer wordt een creative trainer genoemd.

 

Wel een beetje vreemd, maar…

Denken als een dier. Dat klinkt wel een beetje gek. Ook Erik moest er even aan wennen: ‘Ik kan het me voorstellen dat mensen het wel een beetje raar zullen vinden. Ik vond het in het begin ook een beetje vreemd. Maar de methode helpt mij om op een simpele manier anders te gaan denken. De dieren werken voor mij als een soort ezelsbruggetje.’

 

Sabine Alders-du Bosc is een van de acht creative trainers (TLaZ) in Nederland.
Sabine Alders-du Bosc is een van de acht creative trainers (TLaZ) in Nederland.

Ook Sabine Alders-du Bosc gebruikt de methode voor haar werk. Zij is onder anderen re-integratie – en studiecoach. ‘Think like a Zebra is een methode waarmee ik zware problematiek licht kan maken. Dat betekent niet dat ellende opeens een vrolijke boel wordt, maar het betekent wel dat je door de verschillende animalcoaches in te zetten mensen helpt om even uit de zwaarte van het bestaan te stappen en daar ook met andere ogen naar te gaan kijken.’ De methode is gebaseerd op een aantal bestaande coachingsmethodieken. Een pionier in de methode is onder anderen Genrich Altschuller (Theory of Inventive Problem Solving)

 

Ben jij nieuwsgierig naar hoe je kan denken als een vleermuis, kameleon of hagedis? Kijk dan naar onderstaand filmpje, waarin Erik Maessen je nieuwe denk-tips geeft. 

Ook interessant voor je:

2 gedachten over “Denken als een zebra

  • 30 maart, 2014 om 21:54
    Permalink

    Een luiaard? Dat moet een heel relaxt dier zijn… Zit niet in TlaZ maar inspiratie kan je overal uit halen. Ik zou zeggen: wat kan je laten liggen? Wat kan je uitstellen? Wat kan nog best even wachten? Of doe gewoon rustig aan, hang een beetje rond en relax…

  • 26 maart, 2014 om 15:21
    Permalink

    Kan je ook denken als een luiaard?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.