Grijp dat waterkonijn!

Zo’n 100 jaar geleden leefde het diertje nog niet in Nederland, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een van de meest gevangen dieren in ons land. De muskusrat, ook bekend als waterkonijn, wordt actief bestreden om onze dijken en oevers te beschermen.

De muskusrat graaft zijn holen vlak langs het water, waarna hij ondergronds een tunnel graaft tot ongeveer een meter landinwaarts. Eén muskusrat die een hol graaft is het probleem niet. Maar 600 muskusrat-holen naast elkaar kunnen dijken en oevers ernstig verzwakken. Daarnaast krijgt een muskusrat ongeveer vijftien jongen per jaar, waardoor de muskusratpopulatie zich lastig laat terugdringen.

De waterschappen zijn belast met de taak om muskusratten te vangen en de populatie terug te dringen. Dit gaat door middel van vallen in het water die worden geplaatst in de buurt van de holen van de muskusratten. In Nederland worden jaarlijks zo’n 100.000 muskusratten gevangen, die vervolgens vernietigd worden. Wanneer u zelf een muskusrat gezien heeft is het belangrijk om dit te melden.

 

In België kennen ze het waterkonijn voornamelijk als gerecht en wordt het beestje gezien als een wild-delicatesse. De muskusrat is er bijna uitgeroeid en het is inmiddels dan ook wettelijk verboden om in België muskusrat te serveren. Maar waarschijnlijk zullen een aantal opstandige Belgen zich de delicatesse niet in de maag laten splitsen en verdwijnt er menig waterkonijn in de pan en buik van onze zuiderburen.

In de uitzending van Campustalk laat chef-kok Arjan Smit van restaurant De Pronckheer zien hoe muskusrat klaargemaakt kan worden. Ben je hongerig geworden? Check dan even deze recepten. Let op: muskusrat is niet bij de lokale supermarkt te koop, maar moet op andere wijze verkregen worden.

20141210_145501

Pels van de muskusrat

Wist je dat?

  • De muskusrat ongeveer 1 kuub per jaar kan verplaatsen?
  • Een muskusrat zo’n 30 tot 35 centimeter lang wordt (zonder staart)?
  • Een muskusrat gemiddeld een tot drie worpen per jaar heeft?
  • Een muskusrat per worp ongeveer vijf tot zeven jongen krijgt?

(Bron: http://www.waterschaprivierenland.nl/muskusrattenbeheer/common/muskusrat.html)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.