Goochelen vs de toekomst

Zan_Zig_performing_with_rabbit_and_roses,_magician_poster,_1899-2

Hocuspocus pilates pas. Afgelopen week verbleef de voltallige RadioRedactie in de wereldstad Berlijn, waar onze verslaggever Guus de Jong ontdekte dat het niet zo goed gaat met de Duitse Zauberkunst (= goochelkunst). Hij ontdekte dat er heuse goochelwinkels zijn en dat er bij goochelaars veel meer bestaat dan je in eerste instantie zou bedenken. Ook in Utrecht.

Goochelen is ‘de kunst van het schijnbaar onmogelijke.’ Voor het grote publiek houdt dat al snel in: het tevoorschijn toveren van een konijn uit een lege hoge hoed of knappe vrouwen opsluiten in kisten waarin vervolgens zwaarden worden gestoken (en de vrouw niks overkomt). Toch is het goochelen meer, geen enkele goochelaar is hetzelfde. In Berlijn zijn er bijvoorbeeld ongeveer duizend goochelaars, waarvan ongeveer vijftig (semi-)professioneel, maar slechts weinigen doen daadwerkelijk die grote hierboven genoemde trucs. Deze informatie heb ik van Fabio Behl, eigenaar van de ‘Fabiolus Magic Store (voorheen Magic Factory) in Berlijn.

De onderstaande reportage werd gemaakt vanuit Berlijn over de goochelkunst aldaar.

Dit is de desbetrefende Berlijnse goochelwinkel.
Dit is de desbetrefende Berlijnse goochelwinkel.

In Nederland zijn de getallen vanzelfsprekend lager, Nederland is immers een veel kleiner land dan Duitsland. Toch kent ook ons land een behoorlijke goochelgeschiedenis. Op dit forum wordt gesproken over ongeveer 1200 goochelaars in het hele land, waarvan er ook slechts een kleine deel daadwerkelijk van de magie kan leven. In Nederland zijn volgens deze website achttien goochelwinkels, maar daarvan liggen er géén in de stad Utrecht.

Toch wordt er in de Domstad wel degelijk gegoocheld. Niet alleen komen er meerdere goochelaars vandaan,  leraren kunnen er ook een cursus volgen om beter om te gaan met het probleemgedrag van leerlingen. Interessant is echter ook het feit dat er in (de provincie)  Utrecht een vereniging bestaat die goochelaars bij elkaar laat komen. Bij de Magische Kring Centraal Nederland zijn ongeveer 50 leden aangesloten en zij komen meestal één keer per maand bijeen in De Bilt. Overigens is deze organisatie aangesloten bij de Nederlandse Magische Unie, eigenlijk de Nederlandse bond voor magiekunstenaars.

Kortom, de wereld van de goochelkunst is een stuk groter dan je in eerste instantie zou denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.