Op een slee met 130 km/h naar beneden

Head first op een sleetje een gladde ijsbaan af met zo’n 130 km/h, daar deinst Kimberley Bos (21) niet voor terug. Samen met nog één Nederlandse is ze op hoog niveau actief in de skeletonsport. Vanaf haar zestiende begon ze al met bobsleeën en behaalde in 2012 zelfs een bronzen medaille op de Jeugd Olympische Spelen. Na haar overstap op skeleton, is haar droom om in 2018 op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang een gouden medaille te halen alleen maar groter geworden.

Je was eerst Bobsleeër, waarom ben je overgestapt naar skeleton?
”De Bob en Slee Bond Nederland (BSBN) had geen slee voor nog een bobsleeteam, maar wel een skeletonslee. Fysiek gezien ben ik ook meer geschikt voor skeleton omdat ik niet zo groot ben. Ik was ook wel goed in bobsleeën, maar eigenlijk iets te licht daarvoor. Dus toen ben ik skeleton eens gaan uitproberen en dat beviel me erg goed.”

Hoeveel mensen doen het in Nederland?
”Nog één Nederlandse, Joska Le Conté, zij zit een niveau hoger dan ik en beoefent de sport al zo’n zeven a acht jaar.”

unnamed (1)

Wat voor een snelheden haal je met skeleton?
”Dat is afhankelijk van de baan en het aantal bochten wat je moet maken, in de bochten kan je namelijk snelheid maken. Op de baan in Igls (Oostenrijk) haal je snelheden van rond de 115 à 120 km/h, dat valt wel mee. In St. Moritz (Zwitserland) haal je wel 130 à 135 km/h.”

Is het niet ontzettend eng om headfirst op een sleetje zo hard naar beneden te gaan?
”Dat zeggen heel veel mensen inderdaad, maar ik vind van niet. Ik bobslee al vanaf mijn zestiende en dat ging al best wel hard. Ik vind skeleton zelfs minder hard lijken dan bobslee, de snelheid ben je snel gewend. Het is wel een heel spannende sport want je kan hard onderuit gaan, maar ik weet wat ik doe. Er zijn meer ongelukken met vakantiesskiërs tijdens de wintersport dan met mijn sport. Hier heb ik tot op zekere hoogte alles zelf in de hand. Ik hou er wel eens blauwe plekken aan over als ik tegen een kant aan glij, maar ben nog nooit van mijn slee geraakt.”

Hoe stuur je op een skeleton?
”Er zit geen stuur op een skeletonslee dus je moet met je lichaam sturen. Je stuurt dus bijvoorbeeld met je schouders, knieeen en hoofd of alleen met je voet. Dat komt heel precies.”

IMG_4854

Waar train je skeleton?
”Mijn baantraining op het ijs doe ik in het buitenland. Hier in Nederland kan ik in Papendaal en Harderwijk op de startbaan oefenen en andere trainingen doe ik op een atletiekbaan en in de sportschool.”

Hoe betaal je de sport?
”De bob- en sleesport krijgen geen subsidie meer sinds afgelopen zomer. Dat is 1 juli bekend gemaakt door de BSBN en dat betekent dat de komende vier jaar er geen geld zal zijn. ”Geen medailles dus geen subsidie voor de sport”. Ik moet dus nu zelf al het geld bij elkaar verzamelen door middel van een crowdfundingsactie om mee te kunnen doen aan het Wereld Junioren Kampioenschap.”

Heb je dan wel een coach?
”Tijdens wedstrijden is er een zogenaamde kleine landencoach. Hij coacht mij, maar ook andere landen zoals Slovenie en Belgie. Het is leuk om ook met al die landen samen te werken, maar concurrentie blijf je altijd houden.”

Is het realistisch dat je mee doet aan de Spelen in 2018?
”Ik vind van wel want het is zeker mogelijk als ik kijk hoe het nu allemaal gaat. De vraag is of het financieel mogelijk is want mijn huidige materiaal is al wat ouder. Daar kan ik het nu nog prima mee doen, maar zal in de toekomst misschien wel moeten worden vervangen. Daarnaast ligt het ook aan de kwalificatie eis of ik me kan plaatsen voor de Spelen. Een top 3 of  een top 8 sleeen is best een verschil. Het gaat er nu om of ik de juiste omstandigheden weet te creëren.”

Kimberley in actie op de baan in Altenberg

Wil jij Kimberley helpen met haar crowdfundingsactie en zorgen dat ze mee kan doen aan het WK voor junioren? Neem dan een kijkje op haar website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.