Wintersurfen

Op het eerste gezicht lijkt surfen nou niet bepaald een wintersport. Het roept eerder een  beeld op van zon, zee en een strand vol met bruine gespierde mensen. Maar als je de golven vervangt door bevroren water en de gebruinde surfers een skipak aantrekt, heb je zo een hele nieuwe sport: ijssurfen.

In Nederland is dit een sport wat regelmatig beoefend wordt. Als het weer een beetje meezit wordt er het liefst jaarlijks een NK ijssurfen gehouden. De laatste keer dat dit plaatsvond was in 2012. Toen deden er 70 mannen en slechts twee vrouwen mee aan de race. Dat het NK in 2012,2010 en 2009 heeft plaatsgevonden is exceptioneel. Voor 2009 was het ijs sinds 1997 niet meer dik genoeg om te surfen.

Ijssurfen stamt af van het ijszeilen wat in 1600 is ontstaan om mensen en goederen over grote ijsvlaktes te vervoeren. Medio 1800 is ijszeilen uitgegroeid tot een sport en is de ijssport zich gaan ontwikkelen.

Hoewel veel ijssurfers in het dagelijks leven gewoon windsurfers zijn (vrouwelijk kampioen 2010/2012 Femke van der Valk is ook windsurfer) surf je volgens The Adrenalist niet eens echt bij ijssurfen. Je gebruikt wel dezelfde basisbeginselen als bij windsurfen, maar in het algemeen lijkt het eigenlijk meer op schaatsen. Je hoeft natuurlijk geen rekening te houden met golven, er wordt een kleiner bord gebruikt als bij windsurfen met messen aan beide uiteinden. Met die messen moet je, net als bij schaatsen, je snelheid aanpassen en je bewegingen coördineer je met precieze bewegingen van het windzeil. Bij weinig wind kunnen de geoefende surfers zelfs 100 km/uur halen.

In Nederland zijn veel mooie plekken om het ijssurfen. De volgende plekken werden dan ook uitgekozen voor de Nederlandse kampioenschappen.

1996: Gooimeer Almere

Bron: Flickr

Bron: Flickr

1997: Binnenschelde Bergen op Zoom

Bron: Flickr
Bron: Flickr

2009: Veluwemeer Hulshorst

Bron: Flickr
Bron: Flickr

2010/ 2012 Strandhorst

Bron: Flickr
Bron: Flickr

Het is een trend onder de ijssurfers om er zelf een bouwen. Benieuwd hoe je dat doet? Kijk dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.