Slechtziend of blind maar toch op wintersport

Irmy Vos daalt de berg af. Bron: Irmy Vos
Irmy Vos daalt de berg af. Bron: Irmy Vos

Op de latten staan terwijl je blind of slechtziend bent. Het klinkt onhaalbaar, maar niets is minder waar. Sinds de jaren ’80 organiseert de De Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging (NVSV) skireizen voor mensen met een visuele beperking. 

De slechtzienden en blinden krijgen één op één begeleiding als ze de berg af skiën. De begeleider en de skiër dragen een felgekleurd hesje, zodat andere skiërs rekening met ze kunnen houden. Op het hesje van de skiër staat ‘blind’ en op het hesje van de begeleider ‘guide’. Omdat het een felgekleurd hesje is, kunnen slechtzienden de begeleider zien. Zij skiën daarom achter de begeleider aan. Mensen die zeer slechtziend of blind zijn krijgen mondelinge aanwijzingen. Naast skiën zijn er ook reizen waar snowboarden, langlaufen en slalomskien kan worden gedaan.

Bron: Irmy Vos
Bron: Irmy Vos

Irmy Vos is sinds zes jaar slechtziend. Ze heeft de erfelijke oogzenuwziekte LOA/LHON (‘ziekte van Leber’). “Ik ben nu vier keer meegegaan met zo’n reis. Ik wil grenzen verleggen en actief bezig zijn. Voordat ik slechtziend werd, was ik net begonnen met skiën.”

De reizen naar Oostenrijk bevallen Vos goed. “Iedere dag krijg je een andere begeleider, zodat je niet alleen met dezelfde begeleider skiet. Het is belangrijk dat je vertrouwen krijgt. Het zijn allemaal spontane en leuke mensen die meegaan en het is heerlijk om in de natuur bezig te zijn. Het is heel leuk, maar je maakt ook enge dingen mee. Ik zie bijvoorbeeld geen bulten in de sneeuw. Ik volg altijd de begeleider, maar ik heb nu een paar keer op commando geskied. Dan wordt er geroepen hoe ik moet skiën. Toen ik dat een keer deed, hoorde ik mijn begeleider niet. Ik viel toen in de sneeuw, maar dat was maar een meter van het ravijn vandaan. Mijn begeleider en man schrokken heel erg.”

Eén gedachte over “Slechtziend of blind maar toch op wintersport

  • 12 februari, 2015 om 22:49
    Permalink

    Het stukje over de wintersport gaat over mij, ik had dan ook graag een filmpje van mij willen zien en niet van Susan Peters..

    Irmy Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.