Wandelen in de sneeuw en niet alleen tot de skilift

Bij wintersport denken mensen toch al snel aan afdalen van een hoge bergtop op ski’s of een snowboard, met de ijzers over het ijs glijden en springen van hoge schansen. Door de zware sneeuw lopen wordt dan maar voor lief genomen en beperkt tot de afstand naar de skilift. Toch maakt de relatief onbekende sport snowshoeing haar opmars.

De benodigde materialen voor een geslaagde snowshoeing-tocht. Bron: Pixabay
De benodigde materialen voor een geslaagde snowshoeing-tocht. Bron: Pixabay

 

Snowshoeing is kort gezegd sneeuwschoenwandelen. Een snowshoeing-atleet bindt de sneeuwschoen vast onder goede wandelschoenen en baant zich vervolgens een weg door een dikke laag sneeuw. Snowshoeing is een total body work out en wordt vaak in groepen beoefent. De voorste loper heeft het zwaar, die moet namelijk het pad nog uitzetten in de sneeuw. In het onderstaande filmpje legt een ervaren snowshoeing-atleet de basis uit van de sport.

 

 

Tijdens de Olympische Spelen in Vancouver in 2010 werd er een wedstrijd snowshoeing georganiseerd om de sport meer bekendheid te geven, maar dat zal een groot deel van de (winter)sportliefhebbers zijn ontgaan. In Nederland ontfermt de Dutch Amateur Snowshoe Association (DASSA) zich over de bekendheid van de sport in Nederland en het informeren van de sporters die in het buitenland gaan showshoe-en.

 

In Amerika en Frankrijk is snowshoeing al een stuk populairder dan in Nederland. Daar worden ook snowshoerunning-wedstrijden georganiseerd. Hoewel er ook in Nederland hard aan wordt gewerkt om de bekendheid van de fysiek zware sport te vergroten, is de kans klein dat we binnenkort een groep snowshoeing-atleten onder de Domtoren zien lopen, want het kunnen beoefenen van de sport vereist een sneeuwlaag van dertig tot vijftig centimeter. In december 2009 lag er tien centimeter sneeuw in Nederland en dan spreken we al van een ‘flinke sneeuwlaag’. Geen zin om naar Frankrijk, Noorwegen of Oostenrijk af te reizen voor het snowshoe-en? DASSA geeft starterscursussen in eigen land en de Ardennen. De kosten om dit in indoor skihallen uit te voeren zijn wel zo hoog dat het toch nog even wachten wordt op een witte winter…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.