De run op melkpoeder in beeld

B9d6n7HCEAAcICoDoor: Tessa van Harmelen en Jesse Uittenbogaard

Sinds het vreselijke melamine-schandaal  zeven jaar geleden in China vertrouwen de Chinezen niks meer van eigen bodem. Vlak na de olympische spelen in 2008 kwam naar buiten dat zeker zes baby’s gestorven zijn door de stof melamine dat aan babyproducten werd toegevoegd. Melamine is een stof die gebeurd wordt tijdens het maken van plastic, in kleine hoeveelheden onschadelijk, maar de Chinese baby’s kregen duizend keer zoveel melamine binnen dan het gezondheidslimiet.

Doordat Chinezen niks meer van eigen bodem vertrouwen, gingen ze vrienden en familie inschakelen om buitenlands melkpoeder te krijgen. Hierdoor werd het melkpoeder bij ons in Nederland schaars. Ook in Utrecht is er de laatste tijd weer een run op Nutrilon melkpoeder. Wij hebben de opvallendste gebeurtenissen voor je op een chronologisch rijtje gezet:

1. ‘We hebben de wet verkeerd geïnterpreteerd’
7-08-2013 Zes melkpoederproducenten, waaronder de bekende Nutricia en FrieslandCampina, hebben in totaal een boete van maar liefst 85 miljoen euro gekregen in China. Volgens China hebben de bedrijven de prijs van babymelkpoeder opgedreven door distributeurs minimumverkoopprijzen op te leggen. De woordvoerder bevestigd dat ze zich niet aan de lokale wetgeving hebben gehouden en de wet verkeerd geïnterpreteerd hebben.

2. Discriminatie bij de verkoop van melkpoeder
13-03-2014 Doordat de Nutrilon melkpoeder schaars is bij de meeste supermarkten en drogisterijen, proberen de medewerkers zoveel mogelijk melkpoeder bij ouders te krijgen die daadwerkelijk jonge kinderen hebben. Het is al een paar keer voorgekomen dat medewerkers de verkoop van melkpoeder weigeren aan Aziatische mensen. In de afgelopen uitzending van CampusTalk vertelt Michel Aben, klachtenbemiddelaar van Art. 1 midden Nederland, hier meer over.

3. De ‘melkpoederbendes’
6-08-2014
In China is er enorm veel vraag naar buitenlands melkpoeder. Zoveel vraag zelfs dat supermarkten in de regio Utrecht melden dat georganiseerde groepen de schappen leeg roven.

4. De laatste halte voor Hong Kong
7-08-2014 Augustus vorig jaar kwam, na onderzoek van RTV Utrecht, een verzamelcentrum in Abcoude van melkpoeder boven water. In dit verzamelcentrum werden pakken Nutrilon opgeslagen en vervolgens verzendklaar gemaakt. De aanwezige Chinezen in het verzamelcentrum beweren dat ze niets illegaals doen en zeggen allemaal netjes hun belasting te betalen. Volgens hun is het juist Nutricia die de schaarste creëert, om zo de eigen winst te verhogen.

5. Niet alleen melkpoeder, ook bier
8-03-2015
Afgelopen week bleek dat niet alleen melkpoeder in trek is bij Aziaten, ook het Heineken-bier doet het erg goed. Zo goed zelfs dat Heineken maatregelen wil nemen voor de kleine flesjes met draaidop. Momenteel onderzoekt Heikenen wat er aan de hand is en wat de mogelijkheden zijn om de verkoop aan banden te leggen.

Wil je weten hoe de run op melkpoeder ook al weer tot stand is gekomen en hoe het nu zit met discriminatie omtrent de verkoop van Nutrilon melkpoeder? Kijk dan de CampusTalk uitzending terug op Youtube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.