Oud-Hollandse recepten

Zoals het bij oma smaakt, smaakt het nergens. En daarom heeft Campusblog voor jou alle oud-Hollandse recepten die je moet kunnen maken als Nederlander verzameld. Klassiekers als gehaktballen komen voorbij, maar ook minder bekende toetjes als Watergruwel. Eet smakelijk!

Het duurt misschien nog even voordat het winter is, toch kan Snert niet ontbreken tussen oud-Hollandse recepten.

Benodigde ingrediënten:
2½ liter water                   – 1 hamschijf á 750 gram
600 gram spliterwten     – 2 selderijknollen
bosje peterselie                 – bosje selderij
1 prei                                   – 1 rookworst
peper                                   – zout
2 à 3 bouillonblokjes

Breng het water aan de kook met wat zout. Voeg de hamschijf toe en laat dit twee uur doorkoken terwijl je intussen in de pan roert. Neem dan de hamschijf eruit en snijd het vlees in kleine stukjes. Voeg het vlees, de geschilde en in blokjes gesneden selderijknollen, de fijngesneden prei en de spliterwten toe en laat het nog een half uur zachtjes koken.

Warm de in plakken gesneden rookworst vlak voor het eind mee. Snijd de peterselie en selderij fijn en doe deze op het laatst bij de soep. Haal het van de kook af en voeg naar eigen smaak peper, zout en bouillonblokjes toe.

Een pan warme snert. Bron foto: Flickr
Een pan warme snert. Bron foto: Martin Broek

 

 

 

 

 

 

 

Oud-Hollandse Gehaktballen:
Je zat misschien al watertandend naar ze te kijken in de uitzending, waar ze in Oma’s Pop Up werden gemaakt door echte oma’s en opa’s. Maar ook zelf zijn ze prima te maken.

Een toetje dat je zowel warm als koud kan eten, het bestaat. Watergruwel is eenvoudig te maken. Alles wat je nodig hebt is 100 gram gort, 1 liter water, 250 ml oersap (appelsap of diksap, naar eigen keuze), 100 gram rozijnen, 1 kaneelstokje en rietsuiker.

– Breng het water met de gort en het kaneelstokje aan de kook. Laat het langzaam gaar worden.
– Voeg zoveel rietsuiker toe als je zelf lekker vindt en doe je daar sap en rozijnen bij.
– Laat het een paar minuten zachtjes doorkoken totdat de suiker volledig is opgelost.
– Verwijder het kaneelstokje

Benieuwd naar de oma’s en initiatiefnemers van Oma’s Pop Up? Kijk dan naar uitzending 8 van CampusTalk.

Ook interessant voor je:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.