Twee generaties ijshockeyende Collards

De Utrechtse familie Collard en ijshockey zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In uitzending 1 van CampusTalk zien we de 16-jarige Tobie Collard ijshockeyen. Maar ook zijn ooms, broers Stefan en Tonny Collard, hebben beiden jarenlang professioneel geijshockeyd. ”Het is een prachtige teamsport. Het is snel en er is veel fysiek contact, daardoor spelen de emoties soms hoog op en dat maakt het spel spannend”, vertelt Stefan Collard enthousiast.  

Collard speelde jarenlang op het hoogste niveau in Nederland. ”Op mijn zestiende kwam ik in het eerste team in Utrecht, die toen nog Eredivisie speelde. Het was toen nog een beetje proeven, maar een jaar later, op mijn zeventiende, kreeg ik een basisplaats in het team. Ook speelde ik toen in het nationale team”. Die twee jaar, in 1989-1990 en 1990-1991, werd het Utrechtse team landelijk kampioen. Daarna degradeerden we, want de club had niet genoeg sponsoren om in de Eredivisie te blijven spelen.”

Collard ging naar Geleen waar hij een contract kreeg aangeboden. ”Na dat jaar vroegen mijn ouders of ik wilde doorgaan met het ijshockeyen op het hoogste niveau of hun zaak, een schaatswinkel, wilde overnemen. Ik heb toen voor het laatste gekozen.” Toch is hij nooit gestopt met het spelen van ijshockey. Tegenwoordig is hij de trainer en coach van onder andere het Eredivisieteam van de Dordrecht Lions.

De broer van Stefan, Tonny Collard, was het echte talent van de familie. Hij speelde jarenlang in het Nederlandse team en is ook nog een tijd internationaal actief geweest als ijshockeyer. Stefan praat dan ook met veel lof over zijn broer. ”In mijn ogen is hij de beste Nederlandse ijshockeyer aller tijden. Mijn broer was vele malen beter dan ik ooit ben geweest. Hij was mijn grote voorbeeld. Als klein jochie keek ik naar hem op en vond het heerlijk om meer over ijshockey van hem te leren.”

Stefan is op het ijs opgegroeid. ”Ik sta al vanaf mijn tweede op het ijs.” Zijn ouders waren eigenaren van een schaatswinkel en hadden geen geld voor een oppas. ”En dus moest ik altijd mee naar de winkel. De vaste klanten namen me dan vaak mee naar de schaatsbaan die vlak bij de winkel zat.”

Het is volgens Collard belangrijk dat je al op jonge leeftijd al begint met het spelen van ijshockey. ”Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar eigenlijk moet je voor je achtste al leren schaatsen en je behendig maken op het ijs.” Dat heeft vooral te maken met het balans en de stabiliteit op het ijs. ”Bij ijshockey moet je veel bewegingen maken en als je al vroeg goed kunt schaatsen en je evenwicht kunt behouden, kun je je richten op de andere aspecten van de sport.”

Stefan legt zijn neefje Tonie uit hoe de oefening werkt tijdens de training van de Dordrecht Lions

De nieuwe generatie ijshockeyende Collards zijn ook al op jonge leeftijd begonnen met de sport. ”Mijn zoon Mike is twaalf jaar en speelt nu in Dusseldorp, omdat het niveau daar stukken hoger is dan in Nederland.” Ook zijn neven Tobie (16) en Dylan (21) zijn jong begonnen met ijshockey. Zij spelen nu allebei sinds het begin van het seizoen bij de Dordrecht Lions en hebben hun oom Stefan dus als coach. Tobie speelt ook nog in het Nederlandse team onder de 20. Zijn nichtje Nicky (20) speelt in het nationale damesteam en zijn elfjarige dochter speelt ijshockey in Utrecht.

Collard spreekt vol trots over zijn ijshockeyende familie. ”Dylan is een van mijn vaste krachten bij de Lions. Zijn wil om te sporten is heel erg groot. Het is genieten om zo’n jongen in je team te hebben. Hij inspireert Tobie ook heel erg. Ik hoef deze jongens niet te stimuleren om hun best te doen, dat doen ze zelf al.”

Klik hier om in onze uitzending van CampusTalk het verhaal van Tobie Collard te zien.

Foto’s uit het privé archief van Stefan Collard 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.