Berlijn: Urban Gardening brengt natuur naar de stad

Nederland wordt steeds groener, althans, steeds meer mensen doen hun best om hun omgeving groener te maken. Berlijn is samen met New York een van de steden waar de roots liggen van urban gardening. Want de behoefte voor een groene leefomgeving is bij veel mensen groot. 

Een gemeenschappelijk stuk grond heeft altijd een sociaal-maatschappelijke functie. De tuin brengt de mensen dichter bij elkaar. Vooral in steden waar weinig mensen een tuin hebben. De functie kan ook zijn: het zorgen voor goedkope groenten en fruit voor buurtbewoners. In sommige buurten is dit de hoofdgedachte, als er veel mensen met een laag inkomen wonen.

Een gemeenschappelijke tuin zorgt ervoor dat meer mensen in aanraking komen met verse producten, waardoor meer mensen voor gezonde voeding zullen kiezen. Daarnaast leer je ook steeds meer over natuurlijke producten en help je het milieu een beetje mee.

 

 

Het aantal initiatieven blijft nog steeds stijgen en het ziet er naar uit dat dat voorlopig niet minder wordt. Zo wordt er in Amsterdam West gebouwd aan het woonproject Urban Garden. In dit wooncomplex kan wonen, werken en tuinieren gecombineerd worden. Je deelt samen met je medebewoners namelijk een grote daktuin. Het is stoer, creatief en duurzaam.

 

 In Berlijn vind je heel veel verschillende initiatieven en gemeenschappen die zich inzetten voor een groenere stad. Luister hier een reportage, over een kijkje in de Berlijnse urban gardeningcultuur.

https://soundcloud.com/campusblog/camille-schaepman-berlijnreportage-urban-gardening-camille

 

 

Momenteel bevindt Berlijn zich onder een laag sneeuw. Het grootste gedeelte van het jaar is het er groen en groeit er van alles, nu is de Prinzessinnengarten, een van de grootste urban gardeninitiatieven in Berlijn, prachtig wit.

IMG_0745

IMG_0749

IMG_0739

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.