‘Mam, mag ik alsjeblieft een cavia?’

Foto: Merel de Leuw

De meesten zullen het wel herkennen van vroeger. Als je met je ouders in het tuincentrum was, even bij de konijnen, hamsters en cavia’s kijken. In de hoop dat je er misschien eentje zou krijgen. Maar als een kind een dier krijgt, ontstaan er regelmatig problemen.

Dit is namelijk een voorbeeld van een impulsaankoop. Kinderen willen graag een cavia en sommige ouders geven ze hun zin om van het gezeur af te zijn. Maar na een paar weken is de lol er vanaf voor de kinderen. Tja, en dan?

Dierenarts Marlou van Leuven maakt het regelmatig mee in haar kliniek. “Als de kinderen het niet meer leuk vinden moeten de ouders vaak voor het beestje zorgen. Daarom willen ze er vaak van af. En als de cavia dan ziek wordt en geld gaat kosten is de lol helemaal weg. Er zijn zelfs mensen die vragen of ik ze kan laten inslapen, terwijl de cavia’s makkelijk te genezen zijn.”

De Stichting Cavia vangt jaarlijks tussen de 3000 en 4000 cavia’s op. Om impulsaankopen tegen te gaan wil de Partij voor de Dieren een verbod op verkoop van dieren in tuincentra en via internet. Op de langere termijn willen ze ook een verbod op verkoop in dierenwinkels. Zij moeten volgens de partij bij voorkeur doorverwijzen naar een dierenasiel. Hierdoor moeten mensen bewust op zoek gaan naar het dier en dat remt de impulsaankopen af. En zo komen mensen bijvoorbeeld bij een caviaopvang terecht. Mardou van Leuven merkt dat het bij haar opvang al best aardig loopt.

Er is nog een manier bedacht, bij verschillende kinderboerderijen in Nederland kunnen kinderen dieren leasen. Zo kunnen de kinderen en ouders het huisdier eerst een tijdje uitproberen en dan beslissen of het wel echt iets voor ze is.

Meer weten over de verzorging van cavia’s? Kijk dan Campustalk 10 herfst 16/17 terug.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.