Scheidsrechters nog steeds vaak zondebok

Amateur scheidsrechter Nanne Nauta vertelde in uitzending 14 van CampusTalk dat hij is verketterd, verdoemd en gebroken door zijn eigen vereniging Sporting’70. Hij hoefde nooit een wedstrijd te staken maar dat nam niet weg dat hij besloot te stoppen met fluiten. Helaas zijn er nog steeds veel gevallen waarbij staken wel nodig is.

Elk exces is er natuurlijk één teveel maar de trend van het aantal excessen in het amateurvoetbal neemt vanaf het seizoen 2011/2012 wel af. Of  deze daling komt door de schok van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012 of door de preventieve acties van de KNVB, is de vraag, maar het mag duidelijk zijn dat dit een positieve ontwikkeling is.

In het seizoen 2011/2012 vonden er 485 excessen plaats op de Nederlandse amateurvelden terwijl dat er in het seizoen 2015/2016 nog ‘maar’ 305 waren. Er zijn geen specifieke cijfers van het aantal excessen waarbij de scheidsrechter is bedreigd maar als er een exces plaatsvindt, betekent het meestal dat de scheidsrechter de boel niet meer onder controle heeft en daarom de wedstrijd staakt. Dus we kunnen bij elk exces misschien wel spreken van minimaal een lichtelijke bedreiging naar de scheidsrechter toe.

De KNVB probeert onder andere met met deze poster het aantal excessen te verminderen.

knvb-foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.