Drummend jong bloed in de Berliner Philharmonie

Een volle hal. Schuivende voeten. Mensen, zittend op de grond. Boven leunt het publiek over de reling. Dan gebeurt waar iedereen op heeft gewacht: het percussieduo Lukas Böhm en Ni Fan (Double Beats) betreden het podium en spelen de sterren van de hemel.

We zijn in Berlijn voor het gratis lunchconcert in de hal van de thuisbasis van het beroemde Philharmonie-orkest. Elke week tonen hier muzikanten van verschillende muziekgenres hun kunsten. De sfeer is informeel te noemen: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor ouderen en gehandicapten, de rest van de bezoekers mag een plekje zoeken op de grond of op de trappen.

Een sfeerimpressie vanuit het Berliner Philharmonisch gebouw:

 

Vandaag is het dus de beurt aan Double Beats om het podium te betreden. Wat de twee muzikanten doen is bijzonder te noemen; ze spelen percussie, dat wil zeggen drummen op verschillende (soms exotische) slagwerkinstrumenten. Allerlei soorten genres komen aan bod: salsa, maar ook klassieke werken van Bach. De volledige reportage is onderaan het artikel terug te luisteren.

Om meer te weten te komen over deze muzieksoort, bellen we met Edwin van der Wolf. Hij is afgestudeerd musicus aan het Conservatorium Groningen en nu leraar Percussie aan de Muziekschool Menterwolde. Als hij het duo aan het werk ziet, klinkt het goedkeurend: “Ziet er professioneel uit hoor.” Hij vindt het lastig aan te geven hoe hoog de moeilijkheidsgraad van dit soort muziek is. Vast staat wel dat er heel wat jaren overheen gaan voordat je dit tot in de perfectie beheerst.

Een voorbeeld van de muziek van Double Beats:

Maar wat is nou het mooiste aan percussie? Van der Wolf denkt het wel te weten. “Als muzikanten zijn we vaak bezig met het schrijven van een kwartet. Als je alleen speelt kan je alleen je eigen verhaal kwijt. Maar muziek maken met anderen is veel specialer. Je moet echt contact met elkaar maken, met elkaar ademen als het ware. Je hebt echt het gevoel dat er meer gebeurt dan dat de noten op papier zeggen.”

Benieuwd naar de reportage? Luister hem hieronder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.