Tropische sporters op de Olympische Winterspelen

iedere vier jaar duikt er wel weer eentje op een zogenaamde tropische sporter op de Olympische winterspelen. Het motto meedoen is belangrijker dan winnen staat hierbij dan ook hoog in het Vaandel. Want meedoen om de prijzen doen ze in vrijwel alle gevallen niet. Hier een top drie van Tropische deelnemers aan de Olympische winterspelen.

  • Het bekendste is misschien wel het verhaal van vier Jamaicanen zich het doel stellen om op de Olympische spelen uit te komen. Dit willen ze doen in de bobslee op de spelen van 1988 in Calgary. Dudley Stokes, Devon Harris, Michael White en Chris Stokes verbazen het Olympisch comité en voldoen uiteindelijk aan alle eisen. Helaas voor de 4-mansbob lopen de spelen zelf uit op een teleurstelling. En in de laatste run wordt zelfs niet meer gestart. Op het Olympische avontuur van deze vier mannen is de film ‘cool runnings’ gebaseerd.

  • Hij zal waarschijnlijk de boeken ingaan als slechtste langlaufer op de Olympische spelen ooit. Philip Boit werd in 1998 de eerste Keniaanse deelnemer ooit op de Olympische spelen. Hij werkte zich in eigen land, bij gebrek aan sneeuw, in het zweet met houten planken door het zand. Het was zelfs zo dat hij zijn latten voor het eerst in de sneeuw aantrok tijdens de Olympische tien kilometer in Nagano. En hoewel hij kansloos laatste eindigde bleek hij wel een inspiratie voor vele anderen want vier jaar later stonden er plots meerdere exotische langlaufers aan de start.

    • De nummer drie is misschien iets minder tropisch maar daarom niet minder speciaal. Steven Bradbury was een middelmatige shorttracker op de Olympische spelen van Salt Lake City in 2002. Toch veroverde hij op miraculeuze wijze de gouden medaille op de 1000 meter. Vanaf de kwartfinales begon het geluk voor de Australiër, door pech en valpartijen van tegenstanders belandde hij eigenlijk per toeval in de Finale waar vervolgens het onmogelijke gebeurde. Bradbury reed op grote achterstand toen in de laatste bocht zijn vier tegenstanders stuk voor stuk onderuit gingen. Gevolg: Steven Bradbury kon vol ongeloof zijn armen in de lucht steken als de nieuwe Olympisch kampioen:

Voor campustalk gingen we langs bij Vishwaraj Jadeja, een Indiase schaatser (foto) die zich via Utrecht  probeert te plaatsen voor de spelen van volgend jaar:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.