Winnaar Kern met Pit 2016 vervaagt de grenzen in het grensgebied

De nationale winnaar van Kern met Pit 2016 werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt in Amersfoort. ‘Mach Mit’, een burgerinitiatief uit het dorpje Netterden in de Achterhoek had als doel om een lesprogramma op te zetten voor basisschoolleerlingen om Duits te leren. Want voor bewoners van  het grensgebied is Duitsland veel dichterbij dan de Randstad. En de Duitse taal is daarbij volgens initiatiefnemer Vereniging Leefbaarheid Netterden (VLN) erg belangrijk. “Je leefwereld wordt 360 graden in plaats van 180”.

Netterden ligt pal naast de Duitse grens. De Duitse stad Emmerich ligt veel dichterbij het dorpje dan alle nabijgelegen Nederlandse steden. Op de basisschool in Netterden van slechts 50 leerlingen is vijftien procent Duits. Er wonen veel Duitsers in het grensgebied die in Nederland naar school gaan, of andersom. Kortom, Duitsland is gewoon heel dichtbij voor Netterden. “Vroeger sprak je allemaal, Nederlanders en Duitsers, hetzelfde dialect in het grensgebied”, vertelt Christa van Dee, mede-initiatiefnemer van Mach Mit en secretaris bij Vereniging Leefbaarheid Netterden. “Voor je gevoel was die grens er helemaal niet, omdat je allemaal dezelfde taal sprak.”

Maar door kabeltelevisie en de komst van het Engels die de Duitse taal verdreef uit het dagelijks leven, groeiden steeds minder kinderen in Netterden op met het Duits. Terwijl dit juist erg belangrijk is voor bewoners van het grensgebied, volgens Van Dee. “De meest gesproken taal in de Europese Unie is Duits, Duitsland is de belangrijkste Europese handelspartner van Nederland.” En voor jongeren in krimpgebieden zoals Netterden biedt Duitsland veel meer kansen dan het westen van Nederland. “Er zijn banen in Duitsland, huizen zijn goedkoper, het is veel goedkoper om daar te studeren. En als je de taal spreekt, dan komen die kansen toch veel dichterbij?”

Natuurlijk leren veel jongeren op de middelbare school de basis van de Duitse taal, maar kinderen in het grensgebied komen veel eerder al in aanraking met andere Duitse kinderen. En een vroegere en betere basis van de Duitse taal kan voor hen zeer goed van pas komen. Zo komen de kinderen ook veel meer in contact met hun buren. “Die jonge kinderen pakken het zo snel op. En dan gaat het nog niet over grammatica of naamvallen, maar het gaat erom dat ze een woordenschat opbouwen, de andere Duitse kinderen kunnen begrijpen”, zegt Van Dee.

Het duurde wel even om het lesprogramma echt in actie te krijgen. “We waren al sinds 2013 bezig met dit op te zetten, maar het is zo moeilijk om zoiets erdoor te krijgen bij een school”, vertelt Van Dee. “We hebben in die vier jaar vooral een netwerk opgezet, waardoor het uiteindelijke lesprogramma niet zoveel meer hoefde te kosten.” De pilot van het lesprogramma vorig schooljaar was een succes. Het programma krijgt subsidie voor vakdocenten en het is al opgepakt door andere scholen in de regio.

Door mee te doen aan Kern met Pit kon van de 1000 euro die het project won als finalist van Gelderland al veel materiaal gekocht worden voor het lesprogramma. Mach Mit was wel een vreemde eend in de bijt als deelnemer van Kern met Pit. Van Dee: “We hebben niks gebouwd of neergezet, er is niets tastbaars te zien van ons project, maar we hebben juist geïnvesteerd in de toekomst van onze kinderen.” Maar uiteindelijk heeft het grensoverschrijdende karakter van Mach Mit juist de overwinning opgeleverd.

Wat gaat er nu gebeuren met de prijs van 3000 euro? “We hebben een deel ervan besteed aan een promotiefilm voor dit project en we hebben natuurlijk de leerlingen op taart getrakteerd.” Ook zal het geld besteed worden aan eventuele uitjes naar Duitsland voor de kinderen en extra lesmateriaal. Maar de rest van het geld zal misschien niet eens naar Mach Mit gaan, maar naar een ander project van VLN. “We kijken wel wat er nog op ons pad komt en dan besteden we het daar weer aan. Maar door die subsidie hebben we niet al het geld meer nodig.”

Het hele dorp van 480 man was in ieder geval enthousiast over de winst van Mach Mit. “Ja, het was geweldig”, vertelt Van Dee. “De telefoon stond roodgloeiend.”

Bekijk hieronder meer over Mach Mit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.