Een dagje met de waterpolitie

Door Sophie Tiel
Het vaarseizoen is weer begonnen en dus zal de waterpolitie weer vaker het water op gaan. In de zesde aflevering van CampusTalk zagen we dat boten in Utrecht voor nogal wat overlast kunnen zorgen. De waterpolitie is ervoor om dit een beetje in toom te houden maar hoe gaat dat er aan toe?

Job van Bennekom is schipper op de politieboot van Vinkeveen en vertelt hoe een dag van de waterpolitie er uit ziet. ‘Voor dat we kunnen vertrekken vanaf de haven pakken we eerst alle spullen bij elkaar die nodig zijn op de boot, zoals reddingsvesten en EHBO-spullen. Daarna kan het varen beginnen en gaan we op zoek naar regelovertreders.’ Hoe speur je die op?

‘Één van de speerpunten waar we op letten is de snelheid, je mag op de Vinkeveense Plassen nergens harder varen dan 9 km per uur. Verder letten we op de leeftijd van de schippers, en uiteraard of ze überhaupt wel een vaarbewijs hebben en aan de veiligheidsvoorschriften voldoen.’

Goed, dan heb je zo’n overtreder gevonden? En dan?
‘We hanteren op dit moment de regel dat we één keer waarschuwen en dat leggen we vast in ons systeem zodat we ook meteen kunnen checken of iemand al eerder is gewaarschuwd. Als dat het geval is krijgt diegene een bekeuring.’

Een biertje drinken als je met vrienden de boot op gaat is natuurlijk heerlijk maar pas hier wel mee op want daar zijn natuurlijk ook regels voor. Je mag hetzelfde alcoholpromillage hebben als op de weg, dus voor elke schipper geldt het maximale van 0.5 promille. Als je te veel gedronken hebt, kom je er niet meer zo makkelijk met een waarschuwing vanaf, dan wordt je meteen aangehouden. Wil je nou ook de grachten van Utrecht onveilig maken? Hieronder zie je een kaartje van een leuke route door het centrum van Utrecht van Varen in Utrecht.nl. Veel plezier en zorg voor een schipper die bobt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.