6 tips over afvalscheiding

In de vierde aflevering van het herfstseizoen 2017-2018 van CampusTalk hadden we het onder anderen over afvalscheiding. De gemeente Utrecht start vanaf 10 oktober met 100-100-100. Dit is een proef om honderd huishoudens honderd dagenlang honderd procent vrij van restafval te laten leven. Utrechtse huishoudens gooien namelijk gemiddeld 9,6 kg restafval weg per dag en dat getal moet volgens de gemeente flink omlaag.

 

Of je nou meedoet met 100-100-100 of niet, hier zijn zes handige tips om minder restafval te produceren:

 

1.     Koop je producten (vooral groente en fruit) op de markt. Lekker vers en niet verpakt in plastic! Neem een tas vanuit huis mee, dan hoef je ook geen tas te kopen!

2.     Koop meerdere prullenbakken in verschillende kleuren, of verf ze zelf. Hierdoor word je sneller uitgedaagd om je afval te scheiden. De belangrijkste soorten te scheiden afval zijn papier/karton, glas, plastic, groente-fruit-tuin afval (gft) textiel. Kijk op de site van de gemeente waar je woont waar je de verschillende soorten afval kwijt kunt.

3.     Vouw je afval zo veel mogelijk op. Of duw de berg afval in je prullenbak naar beneden. Hierdoor hoef je minder vaak naar de container en houd je het scheiden van afval makkelijker vol.

4.     Koop een broodtrommel. Klinkt voor sommigen misschien kinderachtig, maar elke dag een plastic boterhamzakje gebruiken of je lunch inwikkelen in aluminiumfolie produceert veel afval.

5.     Zet je glas bij de deur of gelijk in je auto. Hierdoor wordt je eraan herinnerd dat glas ook gescheiden moet worden. 

6.   Plastic verpakkingen, blikjes en drinkpakken kunnen bij elkaar. Hier is soms nog verwarring over, maar sinds 2014 worden deze producten samen verwerkt. De naam hiervoor is PMD-afval. PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons.

 

Melkpakken kunnen ook gewoon bij het plastic afval! Foto: Max Pickkers

Melkpakken gaan dus niet meer in de papierbak!

Wil je meer weten over afvalscheiding? Kijk dan eens op de Weggooiwijzer van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken.

 

Ook interessant voor je:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.