Transplantatiewachtlijsten: hoe zit dat nou?

In Campustalk 10 winter 2017-2018  was al te zien dat het 3D printen van menselijke organen wel eens een oplossing zou kunnen zijn voor de lange transplantatiewachtlijsten in Nederland. Wanneer een patiënt een nieuw orgaan nodig heeft, komt hij of zij op deze wachtlijst te staan. Soms moeten patiënten jaren wachten voordat zij in aanmerking komen voor een nieuw orgaan. 

Er zijn een hoop factoren die meespelen waarom deze transplantatiewachtlijsten zo lang zijn, een van de grootste redenen is dat er simpelweg te weinig donoren zijn. Dit komt onder andere door de strenge medische criteria. Iemand moet namelijk eerst hersendood zijn voordat zij überhaupt één of meerdere organen mogen doneren.

Zodra er iemand overlijdt die zijn of haar organen wil afstaan, gaat dit orgaan niet gelijk naar de eerste persoon op de wachtlijst. Hier zijn strenge eisen aan verbonden. Zo moeten de donor en de ontvanger dezelfde bloedgroep hebben, moeten de lengte en het gewicht van de donor en de ontvanger overeen komen en moeten de donor en de ontvanger dezelfde weefselkenmerken hebben.

Ook praktische zaken als afstand, beschikbare tijd en mogelijkheden voor transplantatie komen kijken bij de toewijzing van een orgaan. Organen zijn buiten het lichaam namelijk beperkt houdbaar. Wanneer er in Groningen iemand overlijdt en degene die bovenaan de transplantatie wachtlijst staat in Limburg woont, dan is dit misschien niet de beste keuze en zullen artsen het orgaan eerder aan iemand toewijzen die dichterbij woont.

Aantal patiënten dat wacht op een nieuw orgaan

In Nederland staan ruim 1000 mensen op de transplantatiewachtlijst. Deze cijfers blijven echter veranderen.  Mensen die een nieuw orgaan hebben ontvangen gaan van deze lijst af, soms gaat het met de patiënt beter zodat een transplantatie minder dringend is, maar het komt ook voor dat de situatie van de patiënt zo slecht is dat diegene geen operatie aankan of zelfs overlijdt voordat er een orgaan beschikbaar is.

Als de 3D print techniek zich in de komende jaren nog verder zal ontwikkelen, zou het aantal wachtenden op een nieuw orgaan flink kunnen dalen.

Benieuwd naar de ontwikkelingen binnen de transplantatiegeneeskunde in de afgelopen jaren? Bekijk dan het filmpje:

Ook interessant voor je:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.