Een leugentje om bestwil

Laaggeletterden vinden het lastig voor hun probleem/problemen uit te komen en proberen het op alle mogelijke manier te verbloemen. Een oplettende omgeving is daarom van groot belang. Aan deze vier dingen kunt u  laaggeletterdheid onder andere herkennen. 

Laaggeletterden …..

(1) … hebben moeite met het formuleren van vragen, het verwoorden van klachten en het onderscheiden van bijzaken van hoofdzaken.
(2) … stellen vragen over materie die recent is uitgelegd, lezen geen folders, bewegen hun ogen niet over de tekst.
(3) … noteren gemaakte afspraken niet in een agenda, mobiel of notitieboekje.
(4) … komen vaak niet of te laat op een afspraak opdagen.

Mocht je het vermoeden hebben dat een familielid, kennis, collega of vriend laaggeletterd is, probeer diegene dan te helpen. Vraag in eerste instantie in hoeverre hij/zij moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen. Probeer daarbij aan te geven dat diegene daarin niet de enige is. Plaats het in een breder perspectief. Vervolgens is het belangrijk om samen met de persoon in kwestie hulp te zoeken en diegene over te halen om ook daadwerkelijk hulp te accepteren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.