Kanarie… of toch parkiet?

In CapusTalk2 was kanariefokker Albert de Bruin met zijn driehonderd kanaries te zien. Of waren het parkieten? Nee, volgens mij waren het kanaries. Of…? Wat is nou eigenlijk het verschil?

Na veel researchwerk ben ik tot de conclusie gekomen dat het grootste verschil tussen de vogels het land van herkomst is. De parkiet komt oorspronkelijk uit Australië en de kanarie van de Canarische Eilanden.Een kleiner verschil is dat kanaries nooit zo tam kunnen worden als parkieten. Qua uiterlijk is de parkiet meer papegaaiachtig dan de kanarie.

Wikipedia licht toe:
Parkieten zijn kleine papegaaiachtigen waarvan de grasparkiet misschien de bekendste is. Van oorsprong is het een inheemse vogel uit Australië. Wordt in veel westerse landen gekweekt en in gevangenschap gehouden. De naam is meer een algemene aanduiding voor kleinere papagaaiachtigen uit verschillende taxonomische groepen en impliceert geen nauwere verwantschap.

De kanarie (Serinus canarius) is een zangvogel die oorspronkelijk van de Canarische Eilanden afkomstig is, waar hij ook naar genoemd is. Thans komt deze kanariesoort nog altijd in het wild voor op de Canarische Eilanden, de Azoren en Madeira. Vroeger werd hij gebruikt door de mijnwerkers om hen te waarschuwen als er giftige stoffen in de mijn aanwezig waren. Mogelijk komt hier ook de uitdrukking ‘van je stokje gaan’ vandaan. Bij een rustige benadering zijn ze al snel vertrouwelijk met de verzorger, al worden ze nooit echt tam als bijvoorbeeld parkieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.