Allochtone vrouw maakt inhaalslag

 Bron: www.gva.be

De allochtone vrouw zit niet meer thuis, maar werkt. En doet het nog beter dan de autochtone vrouw.                                                                                                                             

De allochtone vrouw maakt meer uren dan de autochtone werknemer. En dat niet alleen: de allochtone vrouw werkt vaker voltijd dan de autochtone vrouw. Dat blijkt uit het rapport ‘Nederland Deeltijdland’ van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Het rapport beschrijft drie verbeteringen. Steeds meer allochtone vrouwen weten hun weg te vinden naar hoger onderwijs. Ook werken allochtone vrouwen veel vaker volledig dan autochtone vrouwen. En als zij al in deeltijd werken, werken ze nog altijd meer uren dan autochtone vrouwen in deeltijd.

Een opvallende ontwikkeling. Zeker als je naar de berichten van de afgelopen jaren kijkt. Het Sociaal Cultureel Planbureau berichtte begin maart 2006 bijvoorbeeld, dat tweederde van de Turkse en Marokkaanse vrouwen tussen de 15 en 64 jaar alleen basisonderwijs gevolgd heeft. Onder autochtone vrouwen bleek slecht een op de tien slecht opgeleid. Niet alleen onder Turkse en Marokkaanse vrouwen, maar ook het aandeel analfabeten onder Somalische en Afghaanse vrouwen was in 2006 groot.

Er moest dan ook een plan komen, vonden diverse organisaties als het Centra Voor Werk en Inkomen (CWI) en de Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). En daarom zijn diverse organisaties en stichtingen, onder druk van de Tweede Kamer, (re)integratieprojecten gestart. Ook werd in 2005 door de overheid besloten om bedrijven te dwingen een bepaald percentage allochtone vrouwen aan te nemen.

Blijkbaar met resultaat. Toch denkt Carlone Allertz niet dat dit de enige oorzaak is. “Veel allochtone vrouwen zijn van de tweede en derde generatie. Zij zijn hier opgegroeid en kennen de Nederlandse taal. Voor hen is het dus niet zo moeilijk meer om hoger op te komen.” Ook zegt Allertz dat allochtone vrouwen anders zijn gaan denken dan hun ouders. “Allochtone meisjes en vrouwen beseffen zich steeds vaker dat ze verder willen studeren, dat ze iets willen bereiken. Ze willen meer dan alleen een man en kinderen. Ze denken veel moderner.”

Maar het heeft ook met de financiele situatie van hun ouders te maken. “Allochtonen, zowel man als vrouw weten vaak hoe het is om niet veel geld te hebben en daarom willen ze meer verdienen en dus beter werk hebben dan hun ouders”, aldus Allertz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.