Bejaarden aan de enkelmonitor.

In het afgelopen jaar heeft Scytale.nl al een artikel gepubliceerd over het  aanstaande einde van onze privacy. De eerste stap wordt gezet voor een groep Belgische bejaarden.

In een hypermodern bejaardentehuis in het Belgische Genk doen ze er alles aan om de kans op calamiteiten voor de bejaarde bewoners zoveel mogelijk te beperken.

Sensoren in de kamers houden de situatie in de kamer continue in de gaten. Staat de kraan te lang open, dan gaat er een alarm af.

Tot zover is het allemaal nog prima. Het meest heikele onderwerp is de enkelband die bejaarden ‘geadviseerd’ wordt te dragen. De enkelband kan de bewegingen van de bejaarden in de gaten houden. Op deze manier kan de veiligheid van de bewoners beter gewaarborgd worden.

In de media wordt geschreven over gevangenistoestanden, maar is dit ook werkelijk zo? Is het niet fijner voor een bejaarde die uitgegleden is dat hij / zij binnen vijf minuten geholpen wordt in plaats van 3 uur te moeten blijven liggen?

Uiteindelijk komt het natuurlijk neer op de vraag wat er met de gegevens gaat gebeuren. Zolang het inderdaad een alarm-systeem betreft met wellicht een korte opslag voor rapportage en verbetering van het systeem is er toch niet zoveel aan de hand? Hooguit zou men voor een ander soort sensor kunnen kiezen, want een enkelband kent wel erg negatieve associaties.

Wat vindt u ervan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.