Chavez 10 jaar president

Hugo Chavez is 10 jaar president van Venezuela. Demonstraties voor en tegen zijn socialistische hervormingen gaan parallel. De elite in het olierijke gebied van het land wil een groter deel van de olieopbrengsten behouden en zijn tegen het economische beleid van Chavez. Daarentegen zijn de meeste boeren in arme gebieden  tevreden over hem.

De 54-jarige president is sinds 1999 aan de macht. De veranderingen die hij in zijn land doorgevoerd heeft en nog steeds doorvoert, wordt het Bolivariaanse Revolutie genoemd.

Hij staat bekend om zijn socialistische hervormingen en het nationaliseren van grondstoffen.  Het nationaliseren van bedrijven wordt ook wel protectionisme genoemd. Venezuela is een belangrijke olieleverancier. Zijn beleid is dus anti-vrije markt economie en anti-liberaal.  

In 2002 nationaliseerde Chavez oliemaatschappij PVDSA om de sociale voorzieningen te bekostigen en zijn Bolivariaanse revolutie voort te zetten. Alle bestuursleden van de PVDSA werden vervangen, waardoor in april 2002 de nationale oliebedrijven in het land een opmars tegen Hugo Chavez organiseerden. Chavez heeft werd gedwongen om af te treden.

 Carmona werd zijn tijdelijke plaatsvervanger. Onrust en chaos heerste tussen de coupplegers en Chavez-aanhangers in de straten van Caracas. Carmona bleef slechts twee dagen president. Chavez keerde terug. Hij zegt openlijk dat Amerika en de CIA achter deze couppoging stond. In een uitzending van TegenLicht is de gehele politieke situatie in Venezuela in het licht gebracht. Klik hier om deze uitzending te bekijken.  

 

Chavez probeert een linkse machtsblok in Latijns Amerika te vormen tegen de Verenigde Staten. Hij is sterk bevriend met Fidel Castro en kent onder andere Rusland en Iran als goede handelspartners.

Chavez kan voorlopig nog president van Venezuela blijven. In februari hebben de Venezolanen voor een grondwetswijziging gestemd, waardoor de socialistische president eindeloos kan worden herkozen.

 

Informatie over Hugo Chavez is ook op Wikipedia te vinden.  

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.