Iraanse jongeren zijn klaar met Ahmedinejad

iranphotoIran, het land van executies, ayatollah’s en haatzaaiende demonstraties tegen Amerika. Aanstaande vrijdag zijn er verkiezingen. Wat valt er te verwachten? Twee maanden geleden bezocht ik dit ‘enge’ land in het Midden-Oosten. Net als iedereen had ik ook vooroordelen over deze Islamitische republiek. Als je de feiten bekijkt is dat meer dan logisch: het is het land waar de vrouwen gesluierd over straat moeten, waar popmuziek, dansen en alcohol streng verboden is. Allemaal niet bevorderlijk voor de beeldvorming, maar voor mij juist reden om dit land beter te leren kennen. Want: wat weten we nou eigenlijk van Iran? Bekijk de FOTO’S die ik daar maakte, en het FILMPJE dat ik monteerde. In hoeverre kloppen je vooroordelen dan nog?

Verkiezingen
De verkiezingen zijn een mooie reden om het land eens wat beter te leren kennen. “These days are very critical”, mailt de Iraanse studente Maryam (22), die ik in Iran ontmoette. Wordt de ultraconservatieve president Achmedinejad vrijdag herkozen? De man die het bestaan van homo’s ontkent (“Dat fenomeen kennen wij niet“), het land steeds verder isoleert en de economie verder in het slob trekt, is bij de jongeren bepaalt niet populair, ook bij Maryam niet.

Jonge generatie
“Ik denk dat deze keer veel mensen gaan stemmen, vooral de jonge generatie”, zegt Maryam. “We willen allemaal van de huidige president Achmedinjad af.” En dat kan wel eens tot een verrassend resultaat gaan leiden. Jongeren hebben veel macht in Iran. Als gevolg van het regeringsbeleid in de jaren 80 en 90 – Ayatollah Khomeini had een groot en sterk land voor ogen – is 70 procent van de bevolking nu jonger dan dertig jaar.

Maryam is een van hen. Ze studeert in de Engelse stad Birmingham, maar is geboren en getogen in de Iraanse hoofdstad Teheran. Maryam gaat stemmen in de Iraanse Ambassade in Londen. “Ik denk dat een meer liberale en democratische president de relaties met westerse landen kan verbeteren”, zegt ze.

De grootste kans maakt Hossein Mousavi. Mousavi, een relatief onbekende, heeft al aangegeven Iraniers meer vrijheid te willen geven. Maar hij is vooral populair omdat steeds meer mensen Ahmedinejad niet meer zien zitten

Filmpje

Foto’s

Weblog
Tijdens mijn reis door Iran hield ik een weblog bij. Het weblog van nrc-journalist Thomas Erdbrink was voor mij een belangrijke inspiratiebron om naar Iran af te reizen. Volg hem tijdens de verkiezingen op Twitter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.