Waarom mogen USC’ers niet onder de Dom door lopen?

domtorenthumbStudenten van het Utrechtse Studenten Corps (USC) hebben een bijgeloof: ze mogen niet onder de Dom door lopen. Het achterliggende verhaal erachter is dat een student van Veritas ooit van de Domtoren zou zijn afgesprongen en bovenop iemand van USC terecht zou zijn gekomen. De Veritijn overleefde de sprong, de USC-student die op dat moment onder de toren doorliep, overleed. Dit bijgeloof leidt tot rare gewoonten. Bekijk onderstaand filmpje en lees de reactie van USC op het al dan niet waargebeurde verhaal!

Het programma Campustalk onderzocht het verhaal en ging op onderzoek uit. Is er documentatie over deze gebeurtenis? Als iemand gesprongen is, moet er op z’n minst een naam bekend zijn van iemand die daar is overleden. We maakten een reconstructie op basis van de genoemde elementen in het verhaal en vroegen USC ook te reageren. Hieronder lees je hun schriftelijke reactie, aangezien niemand van de Senaat in de studio wilde komen reageren.

“Ik denk dat een van de aardigheden is van verenigingen (sport/student of anderzijds), dat zij allemaal hun eigen gebruiken kennen. Soms is daar een duidelijke reden voor, soms is dit wat ondoorzichtiger, wat niet wegneemt dat deze gebruiken nog steeds gehandhaafd blijven.
Deze gebruiken zorgen voor een zekere verbondenheid die een vereniging tot een vereniging (letterlijk) maken. Onderdeel hiervan is ook dat alleen de leden de regel kennen, wat denk ik ook iets toevoegt aan de vereniging.
Met betrekking tot dit gebruik (niet onder de Dom door lopen) is het natuurlijk zo dat u er al meer van af weet. Het geestige is natuurlijk ook dat de precieze reden hiervan altijd een zaak van speculatie is.

Dus wanneer ik zou zeggen wat de precieze reden is en wat onze gebruiken inhouden, vind ik dat niet leuk voor de leden van onze vereniging, en ook denk ik dat het voor uw item minder interessant is. Ik kan er niet veel meer over zeggen namelijk dan wat u al weet, behalve dat de informatie die er is, erg twijfelachtig is natuurlijk.”

Wil je weten of het verhaal daadwerkelijk gebeurd is of een Broodje Aap? Bekijk het filmpje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.