De klokken van de Dom

Vele mensen horen hooguit op zondagochtend het beieren van de klokken van de Dom. Doordeweeks moet je er echt op letten om het te horen, het geluid is immers zo vanzelfsprekend tussen de rest van het stadse rumoer. Ook de oorspronkelijke functie van het luiden van de klokken is bijna verloren gegaan, om de tijd te weten kijkt iedereen op zijn of haar horloge of telefoon.800px-Panorama_Utrecht
Wat velen echter niet weten is dat de Dom toren nog wel degelijk voorziet in informatie over de tijd. Daarvoor wordt het carrillon gebruikt, dat ieder kwartier een melodie speelt. Op het hele en het halve uur wordt ook de tijd geslagen. De melodie voorafgaand aan het slaan van de uren diende vroeger om de mensen te waarschuwen dat de klokken geluid zouden worden.


Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.