De mannen van het Ledig Erf

Utrecht, wat een studentenstad is het toch. Op de Uitfhof wordt er volop gestudeerd, er is een Universitair Medisch Centrum, Olympos huist tientallen studentensportverenigingen, het gras van het Wilhelminapark wordt zomers bedekt door de handdoeken van studenten en over deze zelfde groep struikel je op straat en in de kroegen. Vergeten wordt er dan ook nog wel eens dat ze niet de enige bewoners zijn.

Af en toe eens niet telefoneren en om je heen kijken als student kan dan ook geen kwaad. Want ook een hoop rasechte Utrechters bevolken de Utrechtse straten. Ze lopen hard langs de Singel, hangen rond in de volkswijk Sterrenwijk, bevolken de Oude Gracht op zaterdag en drinken een biertje op het Ledig Erf.

Ledig Erf
Op datzelfde Ledig Erf zit dagelijks ook een opvallend groepje mannen. Twee bankjes bevolken deze zogenaamde rasechte Utrechters. Mannen geboren en getogen in Utrecht, variërend in de leeftijd van veertig tot tachtig jaar. Aan het begin en het einde van de middag zijn ze er te vinden. Voor sommigen is het een plaats om te ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen, voor andere een complete daginvulling. Ze komen hier samen om over van alles te praten. ”Van politiek tot ruimtevaart”, vertelt een van de mannen.

Het zijn allemaal mannen met een eigen verhaal. De een werkt niet meer en komt al vijftig jaar op dezelfde plek, de ander is al tientallen jaren arbeidsongeschikt en zoekt er zijn toevlucht. Het Utrechtse is wat ze verbindt. Allemaal wonen ze, kunnen ze de slingerweggetjes rond het Ledig Erf dromen, neuriën ze het Utrechtse volkslied zonder probleem mee en houden zij van ‘hun Utrecht’.

Verschil
Eigenlijk verschillen die echte Utrechters dus niet zoveel van de studenten: ze houden allebei van de stad, alleen beleven ze hem anders.

Utrecht volgens de ‘rasechte Utrechters’

Utrecht volgens de studenten

2 gedachten over “De mannen van het Ledig Erf

  • 29 september, 2009 om 10:42
    Permalink

    Nee, helaas, zou ik wel willen!

  • 25 september, 2009 om 12:23
    Permalink

    Wow, wat een mooie foto! Zelf gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.