Seks, angst en heel veel ketchup; maar niet in Utrecht

Paul McCarthy's opblaasbare ketchupVoornamelijk met ketchup besmeurde poppen en seksueel getinte muurprojecties sieren de controversiele tentoonstellingen van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. Bezoekers wordt angst ingeboezemd, en een onaangenaam onderbuikgevoel bezorgd. Utrechters is dit bespaard gebleven. Maar is dat wel de bedoeling geweest van de kunstenaar?

Komt de reactie schaarste doordat de Utrechter een nuchtere kunstbezoeker is, die zich niet gauw van de wijs laat brengen of doordat de tentoonstelling inderdaad als een stuk minder heftig wordt beschouwd dan voorgaande exposities? De directie van de tuin reageerde afhoudend op de tentoonstelling, die een cadeau was van de gemeente Utrecht aan de Universiteit Utrecht. Directeur Arie Oudijk heeft van tevoren wel even uitgezocht wat voor vlees hij in de kuip had, maar ging akkoord met de beelden die in de tuin zouden komen staan. Die waren helemaal niet zo controversieel.Opgeblazen Kabouter Buttplug (Flickr/Lollyman)

Plastic
In tegenstelling tot McCarthy’s tentoonstelling in Gent, waarbij op elke hoek een uitgeknepen fles ketchup of een seksspeeltje te vinden was, stonden in de Botanische Tuinen slechts opgeblazen plastic beelden in allerlei felle kleuren. Niks van de ranzigheid waar de kunstenaar bekend om staat is terug te vinden in deze brave beeldentuin. Het grootste kritiekpunt van bezoekers is dat het plastic waarvan de beelden gemaakt waren, niet paste tussen de bloemen en vlinders die de tuin rijk is.

Maar dat is helemaal de bedoeling niet van de kunstenaar. Zijn werken moeten kritiek leveren op de Amerikaanse consumptiemaatschappij, shockeren, misselijk maken, niet de zondagse bloemen-en vlinderbewonderaar ontstemmen in zijn zoektocht naar schoonheid. Of misschien juist wel.

Paul McCarthy (artfacts.net)Imago
De hoeveelheid kritiek die andere tentoonstellingen van McCarthy kreeg, zijn hem ditmaal bespaard gebleven. Fijn voor de tuin, die hiermee geen imagoverlies lijdt en tegelijkertijd 15.000 meer bezoekers mocht ontvangen. Misschien wat minder fijn voor McCarthy, die dit keer als milde kunstenaar wordt gezien in plaats van als shockerende performance-art-goeroe. Al zou het ook zijn bedoeling geweest kunnen zijn en is hij zijn imago aan het veranderen: change! Eigenlijk ook typisch Amerikaans…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.