Verliefd op de verkeerde

hartMijn ex-vriendje is op straat gezet. Al een paar weken zuilt hij zijn koffer van vriend naar vriend om te logeren, totdat hij een eigen huis gevonden heeft. Mijn nicht heeft al drie jaar geen contact meer met haar vader. Kaartjes en brieven waarin ze probeert dat contact te herstellen worden niet beantwoord. De reden voor hun situaties is dezelfde: ze werden verliefd.


Verliefdheid wordt vaak geprogandeerd als iets leuks. Je zou de hele wereld aan kunnen, dolgelukkig zijn en uiteindelijk trouw je met diegene en leef je een lang en gelukkig leven.
Natuurlijk eindigt het bijna nooit zo. Soms gaan ze uit elkaar als het toch niet zo perfect is, soms proberen ze te lijmen wat er mis is gegaan. Veel gejank, veel gezeik, maar uiteindelijk hebben ze wel de kans gekregen zelf uit te vinden of hun grote liefde bij hen paste.

Verloofd met een nichtje

Dat klinkt als de norliefdemaalste zaak van de wereld, maar lang niet iedereen in Nederland heeft deze mogelijkheid. In veel Arabische en Aziatische culturen spelen ouders een grote rol bij het kiezen van een partner. Voordat mijn ex wist wat verkering betekende, had zijn familie al besloten dat hij enkel en alleen zou kunnen trouwen met een Afghaanse. En eigenlijk ook wel iemand die dicht bij de familie stond. Na kort overleg werd hem vlak na zijn verjaardag de keuze voorgelegd. Mij dumpen en trouwen met een nichtje of het contact verbreken met zijn familie. In de eerste instantie stemde hij toe met de eerste optie, toegelicht met een stroom van rationele argumenten(‘dat hoort bij onze cultuur’, ‘zo weten we zeker dat de familie te vertrouwen is’, ‘het is ook wel handig een afghaanse vrouw, die begrijpt tenminste alles meteen’).
Uiteindelijk heeft hij toch voor zichzelf gekozen en de verloving met zijn nichtje verbroken, wat dus bestraft werd met totale verstoting.

Trouwen? Eerst bekeren..

Bij mijn nichtje(Tunesische vader, beide ouders Islamitisch) ging het er iets minder heftig aan toe. Zij mocht best verder met haar Nederlandse vriend… als hij moslim zou worden. Dat gebeurde niet, waardoor haar vader liet weten liever geen contact meer te hebben tot ze terug zou komen op haar besluit.

Bovenstaande verhalen kan ik niet cultuurrelativeren. Ik vind het vooral ontzettend oneerlijk. Je laat je kinderen in een land als Nederland opgroeien, maar verbiedt ze vervolgens een partner met een andere cultuur en een ander geloof. Het aantal singles in Nederland bewijst hoe moeilijk het is een geschikte partner te vinden. Moet je voorstellen hoe zwaar dat gaat worden als je je moet gaan beperken tot 1 groep..

Een gedachte over “Verliefd op de verkeerde

  • 29 september, 2009 om 15:04
    Permalink

    heftig verhaal. Mooi! Ik mis alleen linkjes die je verhaal onderbouwen. Al is het allemaal uit de eerste hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.