AOW down the drain

Goed, misschien heb ik makkelijk praten. Ik ben er over veertig jaar pas aan toe. Maar de nieuwe AOW-regeling vind ik eigenlijk zo gek nog niet.

Tuurlijk zou ik zo vroeg mogelijk van mijn ‘vrijheid’ willen genieten, net zoals iedere Nederlander dat wel zou willen – terwijl er overigens genoeg work-a-holics zijn die er niet aan moeten denken om te stoppen met werken – . Maar het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 jaar naar 67 jaar, lijkt mij niet meer dan logisch en zelfs onontkoombaar. Het AOW-probleem is niet veel anders dan een luxeprobleem.

,,Haha, dat gekke land aan de andere kant van de wereld. Ze willen baasje spelen, terwijl ze hun eigen zaakjes niet eens kunnen regelen.’’

Nederland instoppen

Elke vier jaar kiezen wij, Nederlanders, voor een verzorgingsstaat. Misschien omdat we uit niks anders kunnen kiezen, maar ik denk toch vooral omdat mensen er nou eenmaal van houden om verzorgd te worden. We vinden het allemaal raar dat sociale voorzieningen in Amerika zo slecht geregeld zijn. ,,Haha, dat gekke land aan de andere kant van de wereld. Ze willen baasje spelen, terwijl ze hun eigen zaakjes niet eens kunnen regelen.’’

Het bevalt ons wel dat we in Nederland ons weinig zorgen hoeven te maken als we ziek zijn, dat als we geen werk hebben we niet van honger hoeven te sterven of, als we te oud zijn om te werken niet onze kinderen hoeven te laten opdraaien te draaien voor onze basisbehoeften. We houden zo’n verzorgingsstaat het liefst in stand.

One for all!!

Des te meer vind ik het raar dat veel Nederlanders niet hun best willen doen voor het behoud van deze verzorgingsstaat. Grootste reden dat de AOW-leeftijd omhoog is geschroefd is de vergrijzing. Nederland kan niet het grote aantal ouderen onderhouden dat niet meer zelf kan/hoeft te werken. We zijn eigenlijk zelf verantwoordelijk voor het AOW-probleem, we hadden er zo’n 65 jaar geleden er maar niet zo op los moeten….nou, je weet wel.

Of willen we soms geen “samen”leving meer?

Uiteraard is dit allemaal wat kort door de bocht en het welbekende zwart/wit. De reden dat de overheid rond deze tijd de AOW-leeftijd verhoogt heeft uiteraard te maken met dat er simpelweg bezuinigd moet worden. Er is gewoon keihard geld nodig (nemen we maar aan). Daarnaast zijn er inderdaad veel zware beroepen waarbij twee jaar langer werken, veel is. Maar het gaat mij toch meer om het principe. Wat is er op tegen, als je nog gezond bent, om twee jaar langer te werken als je daar een van de pronkstukken van onze verzorgingsstaat mee red. Of willen we soms geen “samen”leving meer?

Overigens, sommige mensen worden doodongelukkig als ze opeens moeten stoppen met werken. Frustraties kunnen hoog oplopen zoals in volgend filmpje:

Sudderen from Itam de man on Vimeo.

Alhoewel, mijn pensioen zo doorkomen…:

Bron: Campuscam

Eén gedachte over “AOW down the drain

  • 31 oktober, 2009 om 16:30
    Permalink

    Inderdaad, niet zeuren en gewoon werken tot je 67e! Ik begrijp heel goed dat het vervelend is voor mensen die eigenlijk bijna met pensioen kunnen gaan. Maar als veel jongere mensen daar nu al over gaan klagen?! Get real!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.