Dansen op wielen

Samba, de Jive, een Passo Doble, Weense Wals en de bekende Cha-Cha. De pasjes van deze dansen heb ik jaren geoefend. Als brugklassertje begon ik met stijldansen, raakte er aan verslaafd en ik ben uiteindelijk gestopt bij topklasse 3.

Op wielen
Of ik mee wilde werken met een item over dansen voor CampusCam? Natuurlijk! Ik weet er het één en ander vanaf en dansen heb ik altijd leuk gevonden, ook om naar te kijken. Voor mij dus geen punt, niet wikken of wegen, gewoon doen. Toch bleek er één probleempje. ‘Een kleintje maar’ werd er verteld. Het ging niet om gewoon dansen, zoals jij en ik kunnen doen, maar om mensen die in een rolstoel zaten. Precies, het werd dus dansen op wielen: rolstoeldansen.

Bewondering
Rolstoeldansen, om eerlijk te zijn had ik er nog nooit echt van gehoord. Ik wist wel dat het bestond, maar hoe het eruit zag: geen idee. Het leek mij ook erg lastig. Hoe kon je nu in en rolstoel snel draaien? Er ging een wereld voor mij open toen ik de zaal instapte. Een twaalftal doodgewone mensen waren aan het dansen. In de rolstoellen zwierden ze door de zaal, draaiden rondjes en maakten mooie ‘pasjes’. Stijldansen vanuit een stoel ziet er echt stoer uit. Vol bewondering keek ik rond.

Meedoen
Na ongeveer een uur gefacineerd te hebben gekeken, was het punt er toch echt: ik moest er aan geloven. Ook ik mocht in een rolstoel gaan zitten om te kijken hoe zwaar deze sport wel niet is. Dus zo gezegd, zo gedaan. Helaas bleek dat laatste toch lastiger dan verwacht. Een beetje vooruit rijden was geen punt. Maar rondjes draaien op volle snelheid? Na vijf minuten voelde ik mijn armspieren al. ‘Wat een kracht en energie kost dit’ was het enige wat ik uit kon brengen.

Geweldig
Toch was het een geweldige ervaring. Het ging me niet makkelijk af, dat geef ik toe, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. De draaien waren lastig, het onder controle krijgen van de stoel al helemaal en de pasjes waren belachelijk moeilijk. Uiteindelijk heb ik een Engelse wals kunnen meedansen, maar om eerlijk te zijn dans ik de volgende keer toch gewoon op mijn benen.

Hier het filmpje waarin ik, samen met CampusCam redacteur Merel Prenger, ga rolstoeldansen bij Rolstoeldansvereniging Willen Is Kunnen (W.I.K) van het Rode Kruis in Utrecht. Kijk voor het complete item over rolstoeldansen binnenkort naar CampusCam!

Eén gedachte over “Dansen op wielen

  • 26 oktober, 2009 om 23:10
    Permalink

    Whoeeee wij zijn goed!! Echte pro’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.