De eenzame uitvaart

Witte lelies en gele rozen bedekken de grenen kist. Linten met ontroerende wooorden hangen treurig naar beneden. Treurig, zoals de begrafenis. Maar het feit dat alle stoelen bezet zijn en mensen zelfs tegen de muur geleund staan geven me toch een goed gevoel.

PA012634

Dit is hoe de meeste begrafenissen, of zonder kist: crematies eruit zien. Een zaal vol mensen, treurige gezichten, een zee aan bloemen en een rouwstoet over de begraafplaats. Niet alle uitvaarten verlopen zo. In Nederland worden er elk jaar enkele tientallen mensen zonder nabestaanden begraven of gecremeerd. Het zijn illegalen, zwervers, eenzame bejaarden of andere zonder nabestaanden. Geen bloemen, kransen of treurige gezichten. Enkel de kistdragers die de kist ter aarde stellen en één of twee medewerkers van de betreffende sociale dienst zijn aanwezig. 

Dichters
Stadsdichter van Groningen Bart Droog was de eerste die naar eenzame begrafenissen ging om te dichten. Starik, pseudoniem van F. von der Möhlen, besloot in 2002 hetzelfde te gaan doen. De dichters begeleiden met hun gedichten de eenzame doden naar het graf. Vaak met enkel een naam schrijven de dichters een gedicht, soms is er geen naam en schrijven ze aan de hand van uiterlijke kenmerken of een politierapport het gedicht.

 

In het voorwoord van het boek “De Eenzame Uitvaart’ beschrijft Starik dat de taak van de dichter delicaat en dienstbaar is.

“Hij staat in het gezelschap van de dragers en een medewerker van de Sociale Dienst in het niets te praten. Hij is de familie niet. Hij kan de vriendschap niet vervangen. De dichter brengt een saluut aan iemand, die hij nooit heeft gekend, noch zal leren kennen. Aan iemand, die niemand meer zal leren kennen.”

PA012629Steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Groningen hebben een vaste poule aan dichters. Sommigen bekend, sommigen minder bekend. Zo schrijft in Den Haag Bart Chabot voor eenzaam gestorvenen en in Alkmaar neemt Joost Zwagerman deze taak op zich. De Utrechtse dichters van dienst zijn Ruben van Gogh, Nanne Nauta, Ingmar Heytze en Vrouwkje Tuinman.

 

 

 

 

 

 

 

De Eenzame Uitvaart
f

Eén gedachte over “De eenzame uitvaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.