De entree naar een nieuwe dans

Maandag avond swingde ik mee op de akoestische klanken van de folk muziek. Ik begaf me op een bal met folk muziek.

Ik hoor je denken, Bal met Folk muziek? Wat is het dan voor een dans? Wat dacht je van Bal Folk. Een, ook eerst voor mij, onbekende dans die steeds populairder wordt in Nederland. Nee het is geen volksdansen, maar wat dan wel? Afkomstig uit de Bretonse streken van Frankrijk overgewaaid naar de kelder van de Moira te Utrecht besloot ik maandag een het antwoord te vinden. Ik deed mee, onder toeziend oog van de camera van collega Jelle Roos werd ik vereeuwigd. balfolk_presse1

Het begin
Een man met een trek harmonica begon te spelen. De klanken voelden bourgondisch aan, als een scene in Asterix en Obelix. Het begon met een warming up. Ik hoefde me niet te verkleden gelukkig. Ik bereidde me voor op een ingewikkelde dans waarin ik volledig voor lul zou staan. Aarzelend deed ik de pasjes na. Twee naar links, twee naar rechts en drie naar voren. Is dit het? JA, dat was het. Na enkele minuten beheerste ik de, redelijk makkelijke passen.

Toegankelijke dans
En dat is het hem nou juist, de eenvoudige basis. Dat je mee kan dansen. Ik heb vaak meegemaakt met jazzballet bijvoorbeeld, dat je de dans na 2 minuten al niet beheerst. De leukheid gaat er vanaf, en je voelt je een gehandicapte idioot. Dat was dit keer niet. Ik voelde me redelijk COOL dat ik zo snel mee kon doen. Het is leuk om samen te dansen, de energie en de muziek samen maakt dat je gedwongen wordt alleen daar aan te denken. Scottisch, polka, mazurka en bouree allemaal komen ze voorbij,

IK dansenScottisch
Balfolk dansen kan ook in paren, ten minste als je de scotisch doet. Dat heb ik geweten. Ook ik moest ineens met een jongen dansen. DAT vond ik dus ongemakkelijk. Aangezien ik hem niet kende. Na enige tijd viel de schaamte van mij af, maar ik kan me voorstellen dat je dit als onprettig kan ervaren.  Het viel me op dat Balfolk redelijk intiem kan zijn. Het is geen statische dans maar vrij en daardoor misschien soms wat ongemakkelijk. Voor mensen als ik die dit niet gewend zijn.

De dansers: je bent wie je bent
Romantisch, energiek maar ook een beetje suf. Ogenschijnlijk. Eenmaal aan het dansen komen ze los. De noten van de accordeon zweept de dansvloer op. Maar dat moet ook wel want je kan niet zomaar stoppen als je een gezamelijke dans uitvoert. Dit waren mensen die je normaal niet zou opvallen, in deze kelder sta je perplex. Je bent wie je bent, eenmaal aan het dansen ben je een geheel.

Wat let je?
Vind je het leuk om te dansen net als ik? En ben je geintresseerd in nieuwe dance moves, zoals de Vogue, de tango of de can-can. Waag je op een bal van balfolk en let the beat control your body!

Balfolk voor de Notre Dame

CHECK in DEZE link mijn poging en vergeet niet te kijken naar Campus Cam voor de aflevering over deze dans…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.