Documaker Frans Bromet: “Ik ben nou eenmaal droog”

“Ik ben nou eenmaal droog”, vertelde documentairemaker Frans Bromet vorige week tijdens een gastcollege op de School voor Journalistiek Utrecht. Hij gaf antwoord op de vraag waarom hij altijd op zo’n ‘droge’ manier interviewt. Bromets interviews worden gekenmerkt door een vrij ‘ongeïnteresseerde’ manier van vragen stellen. Althans, qua intonatie. Zijn vragen zijn inhoudelijk juist erg scherp te noemen en verre van ‘ongeïnteresseerd’. Maar is dat het dan? Net zoals Frans Bromet gewoon jezelf blijven tijdens het interviewen?


Ik probeer zelf altijd zo geïnteresseerd mogelijk te zijn als ik iemand inteview. Soms wordt ik er zelfs een beetje misselijk van, bij wijze van spreken. Laatst werd ik op mijn vingers getikt door een lieftallige collega tijdens het opnemen van een item omdat ik de hele tijd “uhuh” zei tijdens een interview. Iets wat ik zelf niet eens doorhad, maar wat de kijker waarschijnlijk behoorlijk irritant gaat vinden op den duur. Ik was allang blij dat de camera mijn hoofd niet registreerde die met een begrijpend knikje het ge-uhuh ondersteunde. Een mooi leermoment dus.

Vorm versus inhoud

Een interviewer die ik erg waardeer is Martin Šimek. Hij is praktisch het tegenovergestelde van Frans Bromet. Zijn stijl is vrij amicaal en intiem te noemen, daarnaast ook vrij intuïtief. Zijn interviews kunnen alle kanten op gaan. Het is grappig dat zowel Bromet als Simek, ondanks hun verschillende stijlen, veel uit geïnterviewden weten te halen. Blijkbaar zijn er dus verschillende methoden om een goed interview te houden en doet de vorm van een interview er misschien wel minder toe dan de inhoud.

Zo lekker gewoon gebleven

Toch staan Bromet en Simek erg dicht bij zichzelf heb ik het idee. Bromet was tijdens het gastcollege niet anders dan zoals ik hem op tv ken en Simek is als hij zelf geïnterviewd wordt nog steeds die vriendelijke geïnteresseerde (maar soms toch intimiderende) man. Het blijkt maar weer dat interviewen toch vooral met je karakter te maken heeft en hoe je zelf met mensen omgaat. Al die techniekjes zijn leuk, maar volgens mij komen de beste verhalen nog gewoon uit oprechte gesprekken. En hier het leermoment van de maand voor deze beginnende journalist (ik dus): Mean it like you say it!!!

Frans Bromet in een vermakelijk gesprek.

Frans Bromet zelf voor de camera.

Martin Simek. Helaas geen denderend voorbeeld van hoe hij kan interviewen.

Itam van Teeseling in een vrij inhoudsloos interview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.