Een kijkje in de keuken bij Defensie

 

Met kaplaarzen en genoeg droge kleding in de koffer, en voorbereid op vier slapeloze nachten vertrokken wij, zes verslaggevers van CampusCam plus een technicus, vol goede moed naar een rampoefening van de Koninklijke Militaire Academie.

 Het beloofde heel wat te worden. De ‘ramp’ in kwestie was een heuse watersnoodramp, vergelijkbaar met die in 1953, en de officieren in opleiding moesten alles eromheen in goede banen leiden, terwijl wij, nieuwsgierige journalisten, hen lastigvielen met moeilijke vragen.

watersnoodsramp 1

 Vol verwachting vetrokken we naar de kazerne in Vlissingen, die het toneel vormde voor deze spectaculaire oefening, maar wat bleek? Mooi geen tanks of zwaarbepakte soldaten en er was zelfs niet eens een klein stukje Zeeland onder water gezet om deze ‘ramp’ te illustreren.

 De bijna-officieren trokken zich terug in de verder uitgestorven kazerne om hun plannen, die puur op papier bestonden, te bekokstoven. Enigszins teleurgesteld waren we in eerste instantie wel, want spectaculaire beelden konden we mooi vergeten.

 Achteraf kijken we toch terug op geweldige dagen, want wat is er leuker dan de mannen van Defensie aan een kruisverhoor te onderwerpen en te zien dat achter dat imposante uniform toch wat onzekerheid schuilt?

watersnoodsramp 2

 Voor beiden partijen was het een heel leerzame ervaring. Helaas was de oefening verder topsecret, en moet ik jullie de beelden helaas onthouden. Voor ons CampusCammers is de herinnering in elk geval vereeuwigd met een heus certificaat van Defensie. Voelt toch wel een beetje alsof we op onze manier ons land hebben gediend.

At your service!

CampusCam at you service1

Hier twee soldaten op een voor hen wat minder succesvolle oefening

3 gedachten over “Een kijkje in de keuken bij Defensie

 • 31 oktober, 2009 om 14:33
  Permalink

  Skitterende foto!

 • 30 oktober, 2009 om 22:49
  Permalink

  I like 🙂

 • 29 oktober, 2009 om 22:17
  Permalink

  saluerende journalisten …het moet niet gekker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.