Hepatitis B versus HIV

Drie jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met Hepatitis B. Bij de GGD zou ik doorgelicht worden op alle huis-tuin-en keukensoa’s met als bonus een test op hiv. Uit het niets werd mij gevraagd of ik ingeënt wilde worden tegen Hepatitis B. Tenminste, als ik hier al niet mee besmet zou zijn.

Stille ziektemaker
Hepatitis B?, was mijn verschrikte reactie.
Dit virus kun je oplopen door bloedcontact, is makkelijker over te dragen dan hiv, kan niet genezen worden en kan er uiteindelijk voor zorgen dat je leverkanker krijgt met de dood als gevolg.

Ook weten mensen vaak niet dat ze besmet zijn, omdat de ziekte een paar jaar ongemerkt in het lichaam vertoeft voordat het toeslaat. Zo zijn mensen drager van het virus en kunnen ze het ondertussen ook doorgeven.

Hepatitis niet zo bekend als hiv
Fijne ziekte dus. Waarom had ik hier nog nooit iets over gehoord? En als het zulke nare gevolgen heeft, waarom test de GGD hier dan normaliter nooit op?

Hiv is een algemeen gevreesde ziekte, maar over Hepatitis B wordt nauwelijks gerapt. Waar het hiv-virus direct sterft buiten het lichaam, blijft het Hepatitisvirus tot twee weken in leven. Oud bloed op bijvoorbeeld een scheermesje is hiermee dus ook een grote risicofactor.

Grote opluchting
Een week later kreeg ik te horen dat ik volledig gezond was, en dus ook een inenting tegen Hepatitis B mocht komen halen. Met deze eenvoudige vaccinatie ben je levenslang beschermd tegen dit gemene virus.

Waarom wordt niet iedereen gevaccineerd?
Ik werd benaderd voor vaccinatie omdat ik tot de zogenoemde risicogroepen behoor. Ik, als ‘heteroseksueel met wisselende seksuele contacten’, word in één adem genoemd met drugsgebruikers, prostituees en MSM (mannen die seks hebben met mannen).  Als minister Ab Klink daadwerkelijk denkt dat wij de enige zijn die risico lopen, slaat hij de plank goed mis.

Zowel de Gezondheidsraad als Europa dringt aan op vaccinatie van de algehele bevolking tegen het virus. De politiek vindt dit echter niet nodig omdat in Nederland mensen een laag risico lopen om besmet te worden.
Toch raken er per jaar zo’n ruime 320 mensen besmet met het Hepatitis B virus.

All about the money
Inenting van de bevolking zal de nodige kosten met zich meedragen, maar het bestrijden van de ziekte kost ook veel geld. Voorkomen is toch beter dan genezen?

Als er een vaccin wordt ontwikkeld tegen hiv zou dit naar alle waarschijnlijkheid direct worden toegediend aan de gehele bevolking, waarom wordt dit dan niet gedaan bij het Hepatitis B virus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.