Het theater en de journalist

Een wijs man zei ooit: ‘Journalism needs more theatre.’ Wat bedoelde hij daarmee? Ik weet het nog steeds niet precies. Maar het is mij wel duidelijk dat er een onzichtbaar verbond is tussen ‘het theater’ en ‘de journalistiek.’ Een rode draad die door allebei de disciplines geregen is.

De binding
Beiden vertellen een verhaal aan een publiek. De een in een in de krant of op tv, de ander op het podium. Zowel het theater als de journalistiek scheppen een beeld van de werkelijkheid. De een misschien wat objectiever dan de ander. Allebei bepalen ze wat ze het publiek willen laten zien, welke scènes er worden getoond, welke alinea’s geschreven. Beiden gebruiken de wereldbol als bron.

Theater als multimedia
Er zijn mensen die theater zien als uitbreiding en onderdeel van de journalistiek. Journalist Richard Norton-Taylor vindt dat theater eigenlijk een onderdeel is van de multimedia. Het is een platform dat een verhaal vertelt aan een publiek. Ook deze verhalen zijn net als de journalistieke artikelen bedoeld om te informeren, wakker te schudden en reacties uit te lokken. Bertolt Brecht, de bekende Duitse toneelschrijver, was zo iemand die het nieuws wat speelde meenam in zijn stukken. Hij wilde de maatschappij een spiegel voorhouden en theater een grotere rol toebedelen dan slechts vermaak. Door teveel politieke lading in zijn toneelstukken moest hij uiteindelijk het land uit vluchten.

De Journalist versus De Acteur/Theatermaker
En dan de overlapping in de twee beroepen: Journalist vs Acteur. Als journalist acteer ik meer dan gedacht; tijdens een interview speel je soms de gehaaide journalist of juist de naïeveling. Dit alles om de informatie te horen die je wilt hebben. Een in mijn tijd als actrice deed ik onderzoek en betrok ik regelmatig onderwerpen die op dat moment in het nieuws speelde. En dan hebben we het nog niet eens over cabaretiers…

Er zijn ook veel journalistiekstudenten die graag de toneelschool hadden willen doen en veel toneelschoolstudenten die uiteindelijk voor journalistiek kiezen. Een soortgelijk opvallend voorbeeld is Noraly Beyer. Na ruim 23 jaar te hebben gewerkt bij het NOS Journaal, stopte ze eind 2008. Tijdens haar periode bij het Journaal speelt ze al in De Vagina Monologen. Daarna in de voorstelling Medea van het Noord Nederlands Toneel, waar De Volkskrant vervolgens weer een artikel over schreef….

Wat het precies is dat weet ik niet, maar er is iets…. tussen het theater en de journalistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.