Jongens van ‘het eiland’

Zuilen. Overvecht. Ondiep. Maar vooral Kanaleneiland.. Wie wil daar nou wonen? Gezellig temidden van onopgevoede jongens.

 
Op Kamernet bestaat de mogelijkheid jezelf aan te bieden met kamervoorkeuren. Vaak staat daarbij de zin: ‘erg kieskeurig ben ik niet, maar ik wil likeilandever niet in Overvecht, Zuilen,  Ondiep of Kanaleneiland wonen’.

Toen ik twee jaar geleden Haarlem verliet voor een kamer in Utrecht waren de Vogelaarwijken nog niet zo’n hot item. Sterker nog: de term vogelaarwijken bestond nog niet. Onbevooroordeeld reageerde ik op een kamer op een plek 15 minuten van het centrum en belandde zo in Kanaleneiland. Eigenlijk begon het hele gedoe pas na mijn intrek in de wijk(?)

Kanaleneiland en het nieuws

Bekogelde RTL-mensen , autobranden, mosquitos tegen overlast van hangjongeren, het samenscholingsverbod, invoering van de avondklok om te zorgen dat kinderen onder de 12 om 9 uur in bed liggen, ingegooide autoruiten, ouderen opgesloten achter een hek omdat ze anders lastig gevallen zouden worden door de jeugd..

Netwerk, een programma wat ik over het algemeen typeer als objectief zond een filmpje uit wat tekenend is voor hoe Kanaleneiland in ‘de media’ is neergezet. (vooral het dreigende muziekje en de grimmige beelden doen het hem. Let verder op: Wilders, jongen die wordt opgepakt, maar geen jongen die zijn mening geeft) …Het kon niet op. Krant nog niet vol? Ondervraag 3 oudere buurtbewoners naar hun mening wat betreft overlast en je hebt gegarandeerd weer een maand lang nieuws over rellen in Kanaleneiland. Nog een tv-item nodig? Rij even langs het winkelcentrum daar en je vindt vast wel 3 jochies met een bijdehante bek. Voila; gelijk weer voer voor een reportage, achtergronditem en met een beetje mazzel gaat de politiek zich er mee bemoeien.

De jongens zijn crimineel, onopgevoed, gevaarlijk, bijdehand en lui

Cameraschuw

Het afgelopen jaar is de media-aandacht voor Kanaleneiland wel afgenomen. Maar het imago staat. Kanaleneiland is gevaarlijk en ongezellig. De jongens, 80% met Marokkjongensvoetbalaanse of Turkse roots, zijn crimineel, onopgevoed, gevaarlijk, bijdehand en lui.

En cameraschuw. Huh schuw? Dat zou je niet zeggen als je die jongens hier hoort praten. Eerder bijdehand dus. Volgens een oudere jongere uit de wijk is die brutale bek er alleen maar omdat ze camera’s niet vertrouwen. ,,Er is een jongen geweest, die zichzelf op tv door de wijk zag lopen met een voice-over die vertelde over criminaliteit,’’ legt hij uit. Hij vervolgt:,,En ook de jonge jongens merken het al. Dat komt er een auto langs die een paar foto’s maakt van ze. Dat is niet leuk.’’

Gewone jongens

Jongens uit Kanaleneiland komen zo op twee manieren in de media. Of ze zijn het onderwerp, maar gelijk de grote afwezige bron of er komt niet meer uit dan ‘Rot op met je kutcamera. K*hoer’, ‘beetje respect man, je moet respect voor ons hebben’.

Op CampusCam is vanaf deze week een serie portretjes te zien van doorsnee jongens uit de wijk. Pizzabakkers, voetballers, rappers, vrijwilligers. Niet om Kanaleneiland te verheerlijken, maar om voor een keertje de jongens op een neutrale manier te laten zien.

 Rap gemaakt door 1 van de geinterviewde:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.