Ook Van Assisi had geen gelboom in de tuin

Franciscus van Assisi
Franciscus van Assisi

Honden en katten in Hoorn, Delft, Schiedam en Rijswijk werden gezegend opdat ze een gelukkig leven kunnen leiden. Gaan we niet iets te ver?


Gisteren was het Werelddierendag. De dag waarop nog eens extra aandacht wordt besteed aan huisdieren. Dierendag is net als Valentijnsdag uitgegroeid tot een groot commercieel spektakel. Wat in 1930 begon als een goed initiatief wordt door tal van dieren organisaties aangegrepen om een slaatje uit te slaan.

Op 4 oktober gedenken we de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi, die niet alleen maar voor dieren opkwam maar ook voor zwervers, andere armen en planten.

Goed doel
Eigenlijk zou 4 oktober een dag moeten zijn om goed te doen. Steun eens extra een goed doel of geef een boterham aan de zwerver op de hoek. Om nou Fikkie een extra botje te geven, daar wordt slechts de dierenwinkel beter van.

En natuurlijk is het belangrijk om voor de rechten van dieren op te komen, maar doe je dat door ze te zegenen? Of door ze eens extra in het zonnetje te zetten? Goedheid moet toch komen uit je hart, en niet uit je portemonnee. Franciscus van Assisi had ook geen geldboom in de tuin. Nee, die kwam op voor sloebers en honden zonder een rooie cent. Laat het een les zijn; geef Pluisje volgend jaar een knuffel, dat betekent veel meer dan die slappe wortel extra in zijn voerbakje.

GoudvisVis
Een beetje extra aandacht… Ik heb gisteren mijn vis doodgeknepen in een wc-papiertje, hij (of zij, dat zie je niet bij vissen) kwam steeds met z’n buikje omhoog bovendrijven. Na al z’n kracht gebruikt te hebben om onderin de kom te komen, dreef hij gewoon weer terug. Aan zijn oogjes zag ik dat hij het niet meer zag zitten. Ik heb hem geknuffeld, misschien een beetje hard. Maar het kostte niks en ik denk dat het beter is zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.