Paardenmarkten dieronvriendelijk?!?!?

Onlangs maakte ik een TV-item over een paardenmarkt in Vianen. De Partij voor de Dieren maakte een tijdje geleden bekend dat ze paardenmarkten wil verbieden, omdat de manier waarop paarden op deze markten worden behandeld, niet door de beugel zou kunnen.

Toen ik het item aan het voorbereiden was kreeg ik al wilde ideeën over paarden die geslagen werden, paarden met wonden, etc. Ik zag het al helemaal voor me. Eenmaal aangekomen ging het er mierzoet aan toe. Paarden werden met drie man de laadkarren zowat uitgedragen. Paarden kregen een “mensenjas” om tegen de regen en de paarden werden er op los geaaid.

Ook in een interview dat ik voor het AD Rotterdams Dagblad hield over een paardenmarkt in Heenvliet (Zuid-Holland), zie hieronder, kwamen paardenmarkten er goed van af.

Nou snap ik dat paardenmarktorganisatoren niet snel zullen zeggen dat hun paardenmarkt dieronvriendelijk is. Maar hoe moeten wij de Partij voor de Dieren dan serieus nemen? Ik heb deze partij gevraagd voor beelden van paardenmarkten waar het er wel slecht aan toe ging. Ze stuurden de volgendefoto’s op van een paardenmarkt in Barneveld.

shetlandponys
shetlandponys
markthal
markthal
ezel met wond
ezel met wond
 shetlanders
shetlanders

De Partij voor de Dieren (PvdD) in Zuid-Holland liet deze week weten Paardenmarkten te willen verbieden. Ze zouden dieronvriendelijk zijn en overbodig. Voorzitter Erik Dost van Stichting Paardenmarkt Heenvliet is het hier niet mee eens.

Wat is precies een paardenmarkt?

,,Je moet het zien als een markt waar paarden worden verhandeld, maar het is tegenwoordig veel meer dan dat. Het is een soort van traditie geworden waar veel evenementen omheen worden georganiseerd. Wij houden hier in Heenvliet elk jaar zo’n markt tijdens Pinksteren.”

De PvdD zegt dat de paarden te lang stil zouden staan zonder eten of drinken. Ook zijn veel paarden die worden verhandeld vaak ziek. Klopt dit?

,,Dit zou best voor kunnen komen, maar bij ons is dat niet het geval. Paarden worden bij aanvang door een veearts en politie gecontroleerd: of ze geregistreerd zijn en of ze ziektes of mankementen hebben. Daarnaast komen de paarden bij ons om zes uur ’s ochtends aan en moet het marktplein om twee uur al weer leeg zijn. Dat ze te lang stil staan, valt bij ons dus wel mee. Uiteraard krijgen ze gewoon voedsel en water.”

Hoe zit het dan met herrie? Veel paardenmarkten hebben een luidruchtige kermis naast de markt staan.

,,Daar is bij ons geen sprake van. De paardenmarkt staat op een apart marktplein, los van de kermis. Als de paarden naar de markt vervoerd worden hoeven ze ook niet door de kermis te lopen. Het marktplein is apart benaderbaar.”

Wat gaat u doen als de PvdD haar zin krijgt?

,,Dan moeten we met het bestuur rond de tafel. Het zou desastreus voor ons zijn. De paardenmarkt in Heenvliet bestaat al sinds 1687 en het zou toch zonde zijn als dat zomaar stopt. Het is in de loop der tijd een mooi evenement geworden. Er komen veel mensen op af, puur voor hun plezier, die niet eens aan paardenverkoop doen. Het argument dat de paardenmarkt overbodig zou zijn is trouwens onzin. Er wordt hier serieus in paarden gehandeld. En op een diervriendelijke manier.” (Bron: AD Rotterdams Dagblad)


Bron: Campuscam

Een gedachte over “Paardenmarkten dieronvriendelijk?!?!?

  • 3 september, 2010 om 20:17
    Permalink

    wat denkt U van jumping en andere wedstrijden waar de paarden een ganse
    dag aan de trailer vastgebonden zijn in weer en wind, in de brandende zon!!!hun beurt afwachten voor een prestatie van enkele minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.