Vers vlees op tafel

Ambachtelijke beroepen, ze zijn er ondanks alle mechanisering nog steeds. Zo ook het ambacht poelier zijn. Johan van Leeuwen is met dit vak opgegroeid, al vanaf zijn twaalfde levensjaar wandelt hij tussen het gevogelte.

Voor iemand als Johan is het dan ook de normaalste zaak van de wereld om van een beest met zijn vachtje er nog om, een heerlijk stukje panklaar vlees te maken. Toch is het voor veel mensen een raar idee dat hun stukje bij de AH gekochte vlees eerst nog op vier pootjes stond. Er is natuurlijk wel wat bij voor te stellen aangezien de moderne persoon uit de stad nog maar zelden een wilde haas, fazant of eend tegenkomt.
Verse hazen
Industrie
Johan vindt dit toch wel jammer. “Mensen weten door deze ontwikkeling ook bijna niet meer het verschil tussen een ‘echt’ of ‘industrieel’ stukje vlees meer te proeven. Bij Johan in de winkel kan je deze smaakervaring nog wel aanschaffen. Zeker nu het wildseizoen en daarbij horend het jachtseizoen weer geopend zijn, is er weer een uitgebreide verse keuze bij hem in de winkel te halen.

Iedere zondag en maandag wordt er door de jagers uit de regio weer een verse lading wild geleverd. Uiteraard komen er veel hazen en eenden binnen, maar zo nu en dan zit er ook wel eens een ree tussen. Deze zijn dan vaak nog niet eens met de jacht binnengehaald, ook aangereden dieren worden bij hem binnen gebracht. Op deze manier wordt de dan zinloze dood door het verkeer toch weer zinvol voor de wildliefhebbers onder ons.

Drukke tijden
De komende periode zal een drukke tijd worden voor deze vakman. Niet alleen de feestdagen komen eraan natuurlijk. Ook kranten en magazines staan deze periode bomvol met recepten waar wild in wordt gebruikt. Op het Picture 15moment dat bijvoorbeeld de telegraaf weer eens met een overheerlijk hazenrug recept op de proppen komt, merkt Johan dit de volgende dag meteen in zijn winkel.

Dat hij een echte vakman is heeft Johan ons even laten zien toen we op bezoek waren met de camera voor een item voor Campuscam. Van een nog bijna knuffelbaar haasje maakt hij in zeer rappe tijd een heerlijk stukje vlees dat zo de pan in kan.

In onderstaand filmpje is in een minuutje te zien hoe dit gaat. Let wel even op: als je het niet zo fijn vindt om te zien hoe dit in zijn werk gaat moet je het filmpje misschien even overslaan en voortaan niet verder kijken dan de vitrine van je eigen poelier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.