Het enige roodbacterie kaasje van Nederland

Kaasboer Ad Vlooswijk maakt, naast Goudse en boerenkaas, een bijzonder Frans kaasje in zijn kaasmakerij in Montfoort.

ledenpagina_23_9_mb51_179

Le Petit Doruvael. Het klinkt Frans, maar de speciale kaas van Ad en Ans Vlooswijk komt ‘gewoon’ uit Nederland. Uit het Groene Hart zelfs. En daarmee zijn zij de enige in Nederland die de uitdaging aan durven te gaan.

De roodbacterie kaas, die wordt nagebootst in hun kaasmakerij in Montfoort, wordt anders gemaakt dan gewone kaas. Allereerst wordt de kaas gemaakt van rauwe melk. Daarnaast ligt de nadruk vooral op het bewerken van de kaas tijdens het rijpproces. Terwijl gewone kaas rustig een paar maanden in opslag ligt, wordt de roodbacterie kaas een paar keer per week afgeborsteld en in zout water gewassen. Dit water bevat een bacterie die een flinke invloed heeft op de uiteindelijke smaak.
De kaas heeft ook een ander jasje. De korst is zacht met een rode kleur en de binnenkant is smeuïg. De smaak is erg sterk en zoals de meeste goede kazen, ruik je hem al van ver.

Ad maakt geen exacte kopie van de Franse variant. Le Petit Doruvael heeft een eigen, subtiele smaak, vindt hij. ‘Een hoop is afhankelijk van de roer- en snijsnelheid als de melk nog in de kaastobbe zit.’ Wat zijn specifieke stappen zijn, wil hij niet delen. ‘Ook kaasboeren hebben geheime recepten.’

Zien hoe een ambachtelijke kaasboer zijn kaas maakt? 14 december neemt Campustalk een kijkje in de kaasmakerij van Ad en Ans Vlooswijk. Ad vertelt ook hoe het is om kaasboer te zijn in een tijd waarin de fabriekskaas een grote rol speelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.