Jip&Janneke Champagne

 

Knallend het nieuwe jaar in. Met Jip&Janneke champagne...
Knallend het nieuwe jaar in. Met Jip&Janneke champagne...

Het is Oudjaarsavond 1999. Over precies een minuut luiden we het nieuwe millenium in. Ik ben elf jaar en vind het super spannend. Met z’n allen tellen we af…10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1…KNAL! De kurk van de fles champagne knalt tegen het plafond. Als iedereen met een glas in de hand voor het raam naar het vuurwerk staat te kijken, geeft papa me een knipoog. Hij schenkt een bodempje champagne in en geeft het glas aan mij. ‘Gelukkig nieuwjaar lieverd’, zegt hij, en tikt met zijn glas tegen het mijne.

 

Een scene die veel mensen bekend voor zal komen. Want kregen we niet allemaal wel eens een glas alcohol in onze handen gedrukt van papa of mama, terwijl we er eigenlijk nog veel te jong voor waren? Want ach, zoveel kwaad kan dat toch niet?

Nou, wel dus. Dat zegt het Trimbos-instituut, dat gespecialiseerd is in verslavingen. Vorige week begonnen zij een mediacampagne met een duidelijke boodschap aan ouders: geef je kinderen jonger dan zestien géén champagne op Oudjaarsavond.

Het instituut zegt dat steeds duidelijker wordt dat alcohol schadelijk is voor de hersenen van jonge mensen. Ook hebben ze onderzocht dat kinderen die van thuis uit duidelijke grenzen over alcoholgebruik meekrijgen, later veel minder drinken.

Dus ouders opgelet: zet de Jip&Janneke champagne maar vast koud…

YouTube – Televisiespotje van het Trimbos-instituut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.