Niet alleen de bussen in Utrecht zijn gevaarlijk druk

‘Jullie komen met z’n allen van links mevrouw, ik kom van rechts!’ De fietser met de rode jas is duidelijk niet blij met de situatie op deze maandagochtend. Naar eigen zeggen had hij voorrang moeten krijgen, maar nu is hij in een lichte botsing gekomen met twee andere fietsers. Alle andere fietsers erachter moeten remmen: file. De mevrouw die tegen de fietser met de rode jas is gebotst, gaat tegen de man in, waarna deze zijn zelfcontrole verliest. ‘Je moet je bek houden, snol!’ schreeuwt hij zomaar uit het niets.

IMG_2272
Foto: Kelly Bakker

Het is een extreme situatie, maar het is tekenend voor de frustraties van veel fietsers in Utrecht. Fietsen in deze stad, bijvoorbeeld naar de Uithof, is niet altijd een pretje. Het is namelijk altijd druk. Kruispunten zijn ongeorganiseerd; het is onduidelijk wie er nou eigenlijk voorrang heeft. De fietser met de rode jas had in de regel wel voorrang, maar waarom zouden al die fietsers die hem tegemoet komen op het kruisende fietspad, alleen voor hem op de rem gaan?

Waar het nou precies aan ligt dat het een hele opgave is om veilig op de fiets door Utrecht te komen, is de vraag. Het heeft te maken met fietsers die onnodig remmen, met z’n drieën naast elkaar gaan fietsen of geen hand uitsteken. Maar er is ook gewoon weinig ruimte. De fietspaden zijn smal en voor de stoplichten is vaak niet genoeg plek voor iedereen om te wachten.

Hoewel het drukke fietsverkeer in Utrecht soms voor gevaarlijke situaties zorgt, is het waarschijnlijk nog altijd een beter alternatief om naar de Uithof te gaan dan met de bus. Die zitten namelijk meer dan overvol. Binnenkort zullen we bij CampusTalk zien dat ook dit verre van veilig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.